Zašto nikada ne bi trebalo da ignorišete bol i nadutost nakon obroka

B92 09.03.2018 15:41
Zašto nikada ne bi trebalo da ignorišete bol i nadutost nakon obroka


Simptomi raka debelog creva mogu biti teško uočljivi, jer se kod obolelih često ne manifestuju nikakvi znaci bolesti. Međutim, nadimanje i bol u stomaku nakon obroka mogu biti znak da je vreme da se obratite lekaru.Rak debelog creva je jedan od najčešćih tipova kancera. Uglavnom obolevaju stariji od 60 godina.

Simptomi mogu biti veoma suptilni, zbog čega se oboleli u ranoj fazi ne osećaju loše. Ipak, stalan bol u stomaku ne treba zanemarivati.

"Rak debelog creva je izlečiv, ali što se ranije dijagnostifikuje lakše je lečiti se“, ističu iz Udruženja obolelih od raka debelog creva Velike Britanije.

"Ako imate bilo kakve simptome, nemojte se stideti i ignorisati ih. Doktori su navikli na veliki broj ljudi sa ovim problemima.“

"Bolovi u stomaku, nelagoda i nadimanje prouzrokovani hranom mogu biti znak raka debelog creva. Ovakvi problemi nekada rezultuju smanjenjem unosa hrane i gubljenjem težine. Ako bol i nadutost traje duže od četiri nedelje, obavezno posetite lekara, iako to ne mora da znači rak debelog creva.“

Drugi simptom ove bolesti jesu promene u ritmu pražnjenja stolice. Jedan od simptoma je i krv u stolici.

Tačan uzrok ove vrste karcinoma je nepoznat, ali se rizik povećava kod osoba starijih od 60 godina.

Konzumacija hrane bogate vlaknima može pomoći u prevenciji bolesti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak