Seul: Miris kimčija pod neboderima

Novosti 08.03.2018 17:52
Seul: Miris kimčija pod neboderima


Seul je megapolis od deset miliona stanovnika. Grad je ogroman, ali uz dobar plan mogu se za kratko vreme obići najveće znamenitostiDESET miliona ljudi živi u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, zemlje u kojoj se trenutno održavaju Zimske olimpijske igre. Grad je ogroman, ali uz dobar plan mogu se za kratko vreme obići najveće znamenitosti.

10.00

Seul ima mnogo muzeja, pa i izložbu toaleta. Međutim, teška istorija ovog poluostrva najbolje se može videti u Vojnom muzeju za koji je ulaz oko tri evra.

11.00

Gradska kuća je izgrađena 1926. godine, a “obučena” je u staklo pre nekoliko godina. Pravi je prikaz stare i nove Koreje, jer su ispred “Seul plaza” (u kojoj se održavaju koncerti) i “Plaza hotel” u kojem treba popiti kafu.

12.00

Geongbok palata je bila kraljevska palata, a nalazi se pored Plave kuće (predsedničke palate) i američke ambasade na glavnom bulevaru Sejong. Palata je iz 14. veka, više puta je uništavana i obnavljana, a zatvorena je utorkom.

13.00

Hongdai je univerzitetski kraj koji živi 24 sata. Ovde su kafići, klubovi, prodaje se jeftina ulična hrana, a tu su i karaoke barovi od kojih treba posetiti “Luksuzni Su” i najglamurozniju “norae bang” (sobu za pevanje).

14.00

Kvart Bukon izgleda kao bajka, a u njemu su ulice uske, sve kuće od drveta i prelepo ukrašene. U njima su galerije, kafići i restorani.

15.00

Poseta Seulu je nezamisliva bez šopinga, a u Šinsage može da se pronađe sve, pa i gotova hrana u suterenu. Treba probati kimči (začinjeni kiseli kupus), a iznad radnji nalazi se terasa sa lepim pogledom. Posetite Meongdong kvart sa radnjama i Namdamun pijacu.

16.00

Namdemun pijaca radi čitav dan (osim nedelje) je odlično mesto da se pazari jeftino - od nakita do igračaka, od garderobe do tehnike.

17.00

Seul je samo 50 kilometara udaljen od Demilitarizovane zone, a turisti mogu otići sami vozom (20 dolara) ili sa grupom (40 dolara) i videti “najčuvaniju granicu na svetu”.

19.00

Treba videti i najprometniji bulevar Sejong koji je dugačak šest kilometara i koji je neprestano pun automobila.

20.00

Hrana u Seulu nije skupa i za deset evra može da se večera i u tradicionalnim restoranima. Treba probati “kalbi”, grilovanu mariniranu teletinu, ali i korejske knedle i pastu koju prave od pasulja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak