Linijski park po uzoru na njujorški Haj lajn

Politika 08.03.2018 16:56
Linijski park po uzoru na njujorški Haj lajn


Umesto pruge od Brankovog do Pančevačkog mosta, koja se uklanja do kraja godine, biće zelena oazaObnova Karađorđeve ulice između Brankovog mosta i Beton hale, koja bi trebalo da počne do leta, biće zamajac za konačno spuštanje grada na reku. Rekonstrukcija te ulice bez drastičnih graditeljskih zahvata poklopiće se sa ukidanjem železničke pruge oko Kalemegdana, a potom sledi pretvaranje tog prostora u linijski park sve do Pančevačkog mosta.

Buduću oazu ispuniće obilje zelenila, dečja i sportska igrališta, skulpture u javnom prostoru, klupe, česme, a pešačkim stazama ona će povezati Savamalu, Kosančićev venac, Dorćol i deo Palilule sa Savom i Dunavom. Pruga kojom se danas prevoze opasne materije maltene kroz centar grada do kraja godine odlazi u istoriju, dok uređenje linijskog parka počinje sledeće, najavljuje Milutin Folić, gradski urbanista.

– Biće to park sličan najmlađem njujorškom parku Haj lajn – transformaciji zastarele železničke infrastrukture u zapadnom delu Menhetna u zeleno ostrvo koje je istovremeno šetalište, botanička bašta i gradski trg. Naš linijski park biće spona grada i njegovog najvećeg potencijala za razvoj, a to su reke. Kada pruga bude uklonjena, pešaci će, na primer, Dubrovačkom ulicom i parkom moći da se spuste do budućeg Muzeja Nikole Tesle i reke – ističe Folić.

Za preobražaj Karađorđeve ulice zadužen je Boris Podreka, austrijski arhitekta, koji je angažovan na proširenju pešačkih zona u centru prestonice. On je projektant i budućeg stambeno-poslovnog kompleksa koji će holandski investitor zidati na mestu bivše fabrike „Beko” na Dorćolu. Predstavljajući novi projekat, Holanđani su nedavno obećali da će gradu pokloniti rešenje za budući linijski park što znači da bi i taj prostor mogao da oblikuje Podreka.

Prema njegovom rešenju za Karađorđevu ulicu, trotoari pored zgrada biće prošireni na pet metara, imaće drvored, dok se tramvajska pruga pomera prema reci, a baštice popločavaju kamenim kockama.

Autobusi kojima je sada dozvoljeno da prelaze prugu da bi tik do reke pokupili turiste sa brodova, posle rekonstrukcije dobiće parking mesta uz ulicu kako bi šetalište bilo oslobođeno od saobraćaja.

Potez uz Savu trebalo bi da bude prepoznatljiv i po zelenilu koje će presecati obnovljene biciklistička i pešačka staza. Postojeća staza za bicikliste na pristaništu biće povezana sa onom koja treba da se izgradi duž Crnogorske ulice.

Delovi šetališta biće obloženi drvetom, dobiće nove klupe, dečje igralište, a spomenik lučkom radniku biće premešten na poziciju sa koje će biti vidljiviji – na pravcu silaza sa velikih stepenica na reku – ističe gradski urbanista. Železnički tunel koji se naslanja na Beton halu mogao bi da postane novo čvorište za umetnike.

Krv u stolici kod dece

Krv u stolici kod dece može biti zastrašujuća pojava ali bez obzira koliko ovo strašno izgleda nije retak pojava i u najvećem broju slučajeva nije ništa ozbiljno.Krvava stolica kod dece se može javiti zbog analne fisure (ranice na rektumu) posebno ako krvarene nije obilno.Takođe tvrda stolica može napraviti oštećenje sluzokože anusa i izazvati ovaj problem.Sukrvica u stolici kod dece može ukazivati na intoleranciju na neku namirnicu.Ipak ako se situacija ne popravlja treba otići kod pedijatra jer i neke upalne bolesti creva i infekcije mogu izazvati ovaj problem.Preuzimanje sadržaja bez postavljanja aktivnog LINKA ka izvornom članku NIJE DOZVOLJENO https://sanportal.info/20-na-sta-ukazuje-krv-u-stolici-krvava-stolica-kod-odraslih-i-dece-zahteva-obaveznu-posetu-lekaru/


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak