Novi Sad u pripravnosti zbog padavina i topljenja snega

RTS 08.03.2018 10:35
Novi Sad u pripravnosti zbog padavina i topljenja snega


U Novom Sadu se uvodi celodnevni monitoring prohodnosti vodenih korita i stanja nasipa, sa posebnim akcentom na bujične potoke na sremskoj strani tog grada zbog najavljenih većih količina padavina i potencijalnog naglog topljenja snega.Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada, kojom je predsedavao gradonačelnik tog grada Miloš Vučević, određene su i lokacije za punjenje džakova peskom ukoliko bujični nanosi izazovu poplave, navodi se u saopštenju grada Novog Sada.

Sa te sednice je poručeno da Grad Novi Sad raspolaže sa Operativnim planom za odbranu od poplava kao i timom zaduženim za njegovu realizaciju, a taj plan predviđa aktivnosti javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane, ali i spisak materijalno-tehničkih sredstva koja bi se u slučaju potrebe upotrebljavala.

Dodaje se i da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda, da su bujični potoci pročišćeni, ali i da se kontinuirano prati njihovo stanje kao i stanje drugih odvodnih kanala. 

S tim u vezi, Gradski štab je pozvao građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, odnosno da ih ne koriste suprotno nameni, jer se tako ugrožavaju javni sistem odbrane od voda. 

Kako su saopštili predstavnici RHMZ, sneg se u Vojvodini otopio bez većih problema, očekuje se oko 70 milimetara padavina tokom marta, što se zbog ravnomerne raspoređenosti ne smatra intenzivnim padavinama koje bi mogle da izazovu probleme. 

Iz RHMZ-a navode i da je vodostaj Dunava srednje, odnosno srednje-niske visine, te da za sada nema opasnosti od poplava, ali da se ukupno stanje mora pratiti posebno zbog nastupajućeg topljenja snega na Alpima koje se očekuje u aprilu i maju. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak