Nagrada "Jovan Ćirilov" slavnom koreografu Dimitrisu Papajoano

Blic 07.03.2018 13:17
Nagrada "Jovan Ćirilov" slavnom koreografu Dimitrisu Papajoano


Nagrada "Jovan Ćirilov – za korak dalje" koju dodeljuje Beogradski festival igre (BFI) pripala je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou. Nagrada se dodeljuje za komad "Nigde" koji je izvela holandska trupa Introdans, u Centru Sava, 29. marta, 2017. godine u okviru 14. Beogradskog festivala igre.Uručenje nagrade "Jovan Ćirilov – za korak dalje“ planirano je za 12. mart, u Skupštini grada. Umetničko delo, statuu koja će biti uručena grčkom umetniku, kreirala je mlada vajarka Andreja Prokopijević.

"Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more", navodi se u saopštenju Beogradskog festivala igre.

"Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija - hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni. Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera, i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci. Od 2015 do 2017 godine, njegove produckije 'Mrtva priroda' i 'Osnovna sadržina' su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava 'Mrtva priroda' prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. Tokom maja, 2017. godine, u Atini je predstavio svoju novu predstavu 'Veliki krotitelj', navodi se u saopštenju BFI.

Predstavu "Veliki krotitelj" naša publika moći će da vidi 15. marta od 20 časova na otvaranju 15. Beogradskog festivala igre.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak