Vučić: Odnosi sa BiH i Hrvatskom nisu slatki, ali moramo da rešavamo probleme

RTS 07.03.2018 13:07
Vučić: Odnosi sa BiH i Hrvatskom nisu slatki, ali moramo da rešavamo probleme


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na trilateralnom sastanku Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u Mostaru. U intervjuu za RTS, predsednik je naveo da Srbija poštuje Hrvatsku i BiH i da sa tim zemljama želi najbolje moguće odnose. Poručuje da odnosi nisu slatki i bajkoviti ali da problemi moraju da se rešavaju. Razgovori su bili otvoreni i mnogo je bolje baviti se konkretnim stvarima nego govoriti o nečemu uopštenom što niko ne razume, dodao je Aleksandar Vučić.Trilaterale nije bilo šest godina ali to ne znači da nije bilo susreta sa predsednicima sa kojima ste se videli u Mostaru. Naprotiv, oni su veoma česti. Koliko je bitno da se srećete na ovom i na drugim nivoima i šta se svakim ovakvim susretom zapravo postigne?

– Ja mislim da se postiže ono što je za ljude najvažnije. To bih u tri teze definisao – mir, stabilnost, napredak ekonomskih odnosa. Što se tiče trgovinske razmene i naših ekonomskih odnosa sa Republikom Hrvatskom mi imamo rast trgovinske razmene u 2017. u odnosu na 2016. za 14,2 odsto. Sa BiH 13,1 odsto. To su neki od naših najznačajnijih partnera. Milijardu i sedamsto imamo razmenu sa BiH, 235 odsto je pokrivenost uvoza izvozom. Dakle, dramatično više izvozimo nego što uvozimo. Sa Hrvatskom imamo milijardu i 27 miliona i po prvi put imamo 105 odsto pokrivenost uvoza izvozom, dakle veći je naš izvoz nego uvoz. Izuzetno značajni, strateški partneri za Republiku Srbiju. Možemo da imamo takve odnose samo ako čuvamo mir i stabilnost. Poštujemo Republiku Hrvatsku, poštujemo BiH, želimo najbolje moguće odnose i radimo na tome. Naši odnosi nisu ni slatki, niti bajkoviti, niti tu ima mnogo divnih reči ali morate da rešavate probleme i da se bavite tim problemima.

O tom odnosu strateških partnera govori i najozbiljnija do sada priprema Srbije za nastup na sajmu koji će biti za mesec dana u Mostaru.

– Za mesec dana mi dolazimo ovde i najveći broj srpskih komapnija do sada dolazi u Mostar. Ovde je reč o jednom dodatnom tržištu koje nije samo Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, gde su srpski proizvodi najprisutniji, čak i Sarajevo gde imamo do određenog stepena i određenog procenta prisustvo naših kompanija i naših proizvoda. Ovde je reč i o širem tržištu Zapadne Hercegovine, Zapadne Bosne i promociji naše privrede, pravljenju kontakata između naših biznis populacija, poslovnih ljudi. Rekao bih, još bolje uspostavljanje odnosa između Srbije i BiH s jedne strane, i ako hoćete s druge strane sa predstavnicima Hrvatskog naroda koji, sa ove strane Neretve, ka Širokom Brijegu, dole niže ka Čapljini, Grudama, Posušju itd. žive u većini. I to je, mislim, od strateškog interesa za Republiku Srbiju. Tako smo se ponašali, tako ćemo da se ponašamo. Za mesec dana opet smo u Mostaru. Ovde nas uvek lepo dočekaju, prime i očekujemo da to bude dodatni pomak u razvoju naših ekonomskih odnosa.

Pošto je vaša poseta Mostaru bila dosta kratka, da li je sastanak više bio bitan u smislu onoga o čemu ste svi govorili na pres konferenciji, poštovanja smernica iz Strategije EU za Zapadni Balkan o popravljanju dobrosusedskih odnosa, ili je više bio bitan kao nastavak pokretanja onih konkretnih infrastrukturnih i drugih projekata sa sastanka u decembru u Beogradu?

– Da vam kažem, divne su sve strategije i svi smo o tome govorili. I super je šest inicijativa i strategija za proširenje EU. Ali ja sam čovek koji je, kao što znate vrlo konkretan i o konkretnim stvarima sam i ovde govorio. O našim auto-putevima, o našim mostvima, o tome da nam kamioni ne stoje po 15 sati na granici, da dalje uvećavamo našu ekonomsku razmenu, da rešavamo naša otvorena pitanja. To su stvari o kojima ja umem da govorim. A ja da budem filozof koji će da rešava pitanja za 25 godina, pa javlja mi se kako će to da izgleda za 25 godina, stvarno nisam u stanju. Nemam te mogućnosti kakve je imao Ljubiša Trgovčević ili ne znam ko drugi da mogu to na takav način. Ali da se bavimo konkretnim problemima, to možemo. Ja sam zahvalan što smo imali otvorene razgovore, kažem nimalo lake i slatke ali konkretne. To uvek jesu dobri razgovori. Mnogo bolji nego da nešto uopšteno pričate što niko ne razume.

Čekaćemo naše prijatelje iz BiH i Hrvatske u Novom Sadu. Mislim da će to biti odlična prilika za dalji nastavak naše saradnje i za promociju još boljih odnosa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak