Dan državnosti koji slavi samo jedan entitet

Politika 06.03.2018 10:16
Dan državnosti koji slavi samo jedan entitet


Ono što se u FBiH doživljava kao početak samostalnosti, u RS se shvata kao tragedija koja je nagovestila početak građanskog rata u BiHU BiH nije nikada postignut politički dogovor o praznicima koji bi se slavili u celoj zemlji zbog čega su, osim verskih praznika koje obeležavaju sva tri naroda, svi drugi datumi sporni, posebno oni koji se vezuju za neke događaje iz bliže istorije. Jedan od njih je i 1. mart koji se godinama obeležava kao Dan nezavisnosti BiH, ali samo u delu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Tako je bilo i juče.

Za Srbe u Republici Srpskoj, koji imaju svoj zakon o praznicima, taj datum nema važnost, jer u njemu vide podsećanje na 1. mart 1992. godine i nelegalni referendum o nezavisnosti BiH (izdvajanju iz tadašnje Jugoslavije) na kojem su, iako ih većina nije izašla, preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata. Istog tog dana ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovestilo početak građanskog rata u BiH.

Bošnjački političari i danas, kao i pre 26 godina, vole reći da je 1. mart datum „kada je odbijena poslušnost Slobodanu Miloševiću i politici” za koju kažu da je bila „velikosrpska” i da je predstavljala „početak agresije”.

Prvog marta ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava Državni praznici pokazatelj duboko podeljenog društva: Sarajevo

Sa istim tim ubeđenjem i juče su, povodom Dana nezavisnosti BiH koji se obeležava u FBiH, najviši bošnjački zvaničnici posetili značajnija mesta u gradu na Miljacki, između ostalih, i groblje na Kovačima gde su odali počast šehidima (poginulim borcima) i prvom predsedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

„Ovo je BiH u kojoj živimo, koju volimo i koju popravljamo iz dana u dan. Da li je to ono što su ljudi želeli 1992. godine neka svako sam sebi da odgovor, a na nama je da zemlju unapređujemo”, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Uz izraze žaljenja što se „današnji dan ne obeležava na teritoriji cele BiH”, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić poručio je kako je on „uveren da će doći generacije Bošnjaka, bosanskih Srba i Hrvata koji će slaviti 1. mart kao dan nezavisnosti BiH”.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i juče je ponovio da 1. mart „nije, neće i ne može biti praznik”, jer je to, kako je rekao, dan u kojem je celi jedan narod, srpski, preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave i najtragičnije – dan kada je ubijen srpski svat, i to samo zato što je bio Srbin.

„Insistiranje na ovom datumu kao danu nezavisnosti doživljavamo kao jednu u nizu provokacija, u prvom redu bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na bilo kakav dogovor o datumima koji bi bili prihvatljivi za sve, i što je najgore koja insistira da slavi datum koji je, kasnije će se pokazati, praktično bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio”, naveo je Dodik u izjavi za Srnu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak