Izetbegović: Nećemo odustati od načina izbora državnog vrha

Novosti 05.03.2018 23:14
Izetbegović: Nećemo odustati od načina izbora državnog vrha


Bošnjačka strana neće ni pod kojim uslovima odustati od dosadašnjeg načina izbora članova Predsedništva BiHBošnjačka strana neće ni pod kojim uslovima odustati od dosadašnjeg načina izbora članova Predsedništva BiH, izjavio je danas lider Stranke demokratske akcije i bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, naime, rekao da izmene Izbornog zakona u BiH nisu najvažnije pitanje za tu državu nego samo za HDZ BiH.

Lider Bošnja je, kako prenosi HINA, to rekao komentarišući nedavnu izjavu predsednika HDZ BiH i predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića da su izmene Izbornog zakona "pitanje svih pitanja" u BiH.

Za Izetbegovića je to "mantra" koja takvo značenje ima samo za Čovića i njegovu stranku.

"Imamo (izborni) zakon, imamo ustav i po njemu će biti izvršen izbor članova Predsdništva. I onako kako smo upozoreni od Saveta za spoljne poslove poslove EU, nećemo napraviti ni jedan korak u odmicanju od presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju `Sejdić i Finci`, odnosno od građanskog principa, zato što gospodin Čović smatra da to treba. Dakle nećemo to uraditi", bio je izričit Izetbegović u odbijanju mogućnosti promene načina izbora hrvatskog odnosno bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

U HDZ-u BiH inzistiraju na tome tvrdeći da se mora promeniti situacija u kojoj je moguće da Bošnjaci ponovo Hrvatima biraju člana državnog vrha, što se već dogodilo s izborom Željka Komšića koji je bio izabran bošnjačkim glasovima.

Oni stoga predlažu model uspostave posebnih izbornih jedinica unutar Federacije BiH što SDA ali i stranke leve orijentacije kategorično odbacuju.

Izetbegović je kazao da za SDA nije sporno da treba pronaći novi način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federcaije BiH u skladu sa prsudom Ustavnog suda BiH.

"Što se tiče SDA, prihvatićemo skoro svaki kompromis koji podrazumeva i građanske i levičarske stranke", kazao je Izetbegović i dodao da što se SDA tiče, a to, kaže, znaju i stranci, mi ćemo biti vrlo konstruktivni, ali čekamo i druge da budu konstruktivni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak