Korisno da znate: Šta znače oznake na gumama vašeg automobila

Alo 05.03.2018 13:29
Korisno da znate: Šta znače oznake na gumama vašeg automobila


Svaki vozač u Srbiji ima komplet letnjih i komplet zimskih guma, ali ne zna svako šta znače oznake na njihovim pneumaticima.Zimske petnaestice, letnje šesnaestice... Ovo ste verovatno mnogo puta čuli, ali neki nisu znali šta to tačno znači. Naime, Zakon o zaštiti protrošača nalaže svim proizvođačima u Evropskoj uniji obavezno označavanje automobilskih guma.

Osim oznaka širine, visine i konstrukcije guma, na oznakama su i tri faktora prema kojima se upoređuju: štedljivost (potrošnja goriva), držanje na mokrom (zaustavni put na mokrom kolovozu) i buka (nivo buke koju guma proizvodi tokom vožnje).

Kako čitati performanse gume:

Primer: 205/45 R16 83H 

205 označava širinu gazeće površine gume, u milimetrima
45 označava odnos širine gazeće površine i visine bočne stranice, izražen u procentima.
R je oznaka za radijalnu konstrukciju
16 je promjer gume u colima (inčima)
83 označava indeks nosivosti gume, odnosno koliko je najveće opterećenje gume. Ukupno je 80 indeksa nosivosti, od 50 (190 kg) do 129 (1850 kilograma). Većina novih automobila zahteva indeks nosivosti od 81 do 100.

H je oznaka za indeks brzine. Ovo konkretno znači maksimalnu brzinu koju guma može izdržati za krajnje opterećenosti. I uz ove je oznake vezana tabela pa tako oznaka H znači da se može dostići brzina do 210 kilometara na sat prilikom maksimalnog opterećenja 615 kilograma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak