Krstopoklona nedelja Vaskršnjeg posta

Telegraf 05.03.2018 12:55
Krstopoklona nedelja Vaskršnjeg posta


U treću nedelju Vaskršnjeg posta pravoslavni hrišćani duhom se poklanjaju Časnom krstu. Na Krstopoklonu nedelju iznosi se krst na sredinu crkve: poklonimo se krstu, celivajmo ga i setimo se smisla Krsta Hristovog.U subotu treće nedelje Velikog Posta, od davnih vremena, na sredinu crkve se iznosi krst, a četvrta nedelja Velikog Posta koja sledi posle toga naziva se Krstopoklonom nedeljom.

Iznošenje krsta na Krstopoklonu nedelju ima za cilj da nas opomene na krajnji cilj našeg intenzivnog i produbljenog hrišćanskog života kojim živimo u te velikoposne dane.

U vezi sa tim umesno je da se još jednom prisetimo mesta koje Krst – kao glavni i uzvišeni simbol hrišćanstva – zauzima u hrišćanskoj veri.

Sa jedne strane, to je Krst Hristov kao onaj odlučujući događaj kojim se završava zemaljski život i služenje Gospoda Isusa Hrista.

Prvi smisao Krsta – smisao njegovog suda nad zlom ili, tačnije govoreći, nad lažnim dobrom u čijem se ruhu zlo neprestano pojavljuje u ovom svetu, nad lažnim dobrom koje zlu obezbeđuje njegovu strašnu pobedu na ovoj zemlji.

Ali, svaki dan uzimati i nositi svoj krst ne znači samo trpeti teškoće i breme životno.

To pre svega znači neprestano živeti u saglasju sa svojom savešću, živeti u svetlosti suda savesti. Evo, i dan danas pred licem čitavog sveta bezbožnici hapse ljude koji “nikakvoga zla nisu učinili”, muče ih, i biju, bacaju u tamnicu ili konc-logore.

I sve to “po zakonu”, sve po poslušnosti i disciplini, sve “u ime poretka” i “za dobro svih”. I koliko je i dan-danas ” Pilata” koji peru ruke, koliko je samo i dan danas vojnika koji se trude da ispune svoju vojničku disciplinu i koliko i dan danas ima ljudi koji poslušno i ropski urliču, ili u najboljem slučaju ćutke posmatraju taj trijumf zla u svetu.

Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja, svađa, prepirki, nervoze… Treba biti smiren i sveden, tih i povučen.

Zato, izbegavajte stresne situacije.

Kao i tokom celog posta, nemojte jesti mrsnu hranu, pridržavajte se običaja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak