Protesti u Skoplju protiv promene imena države

RTS 05.03.2018 09:27
Protesti u Skoplju protiv promene imena države


Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u Skoplju protiv promene imena Makedonije, zahtevajući od vlade da obustavi pregovore sa Grčkom. Učesnici protesta su uzvikivali: "Mi smo Makedonci."Demonstranti zahtevaju rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija. Vladu i glavnu opozicionu partiju VMRO-DPMNE optužili su za izdaju nacionalnog interesa.

Učesnici protesta su uzvikivali: "Mi smo Makedonci."

Demonstranti, mašući makedonskim zastavama, protestovali su zbog mogućih izmena naziva bivše jugoslovenske republike po zahtevu Grčke, prenosi Rojters.

Proteste je organizovao pokret "Mi smo Makedonija", a učesnici su se okupili kod statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.

"Ovde smo zbog pitanja imena, identiteta, ustava i jezika u vezi sa kojima moramo da zauzmemo čvrst stav", rekla je Evica Stojanova Kamberova, jedan od organizatora protesta.

Demonstranti su zatražili od vlade premijera Zorana Zaeva da obustavi razgovore sa Grčkom o sporu oko imena.

Istovremeno i makedonska dijaspora održala je proteste u Evropi, Vašingtonu i Sidneju u Australiji, gde je zapaljena grčka zastava, kao i fotografija Zorana Zaeva, navodi Rojters.

Oni su, takođe, tražili od makedonske vlade da prekine pregovore sa Atinom i ne dozvoli promenu ustavnog imena.

Na prethodnom protestu u Skoplju, u utorak, demonstranti su zapalili zastavu Grčke i Albanije. Tada je jedan policajac povređen, a jedan muškarac priveden zbog posedovanja Molotovljevih koktela.

Demonstracije protiv promene imena države

Grčka je blokirala pristup Makedonije NATO-u i početak pregovora za pristup Evropskoj uniji zbog spora oko imena.

Makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je izjavio da je ubeđen da će se spor oko imena sa Grčkom rešiti na samitu NATO-a koji će se održati u julu.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak