Beograd glasa: Izborna bitka za kormilo Beograda

Novosti 04.03.2018 08:38
Beograd glasa: Izborna bitka za kormilo Beograda


Danas se, osim u glavnom gradu Srbije, održavaju lokalni izbori za odbornike u Sevojnu, Aranđelovcu i Boru. Potrebna lična karta, poziv za glasanje nije neophodanZA Beograđane danas je politički dan "D", jer na lokalnim izborima biraju novi saziv gradske skupštine. Za 110 mandata, koliko broji beogradski parlament, boriće se čak 24 liste, na kojima je 36 stranaka, pokreta i grupa građana. Oni su ukupno predložili 1.554 kandidata za odbornike, što znači da za se jedan mandat nadmeće njih 14.

Prema zaključenom jedinstvenom biračkom spisku, pravo da glasa ima 1.606.693 građana. Oni će svoje političke favorite moći da zaokruže na jednom od 1.185 biračkih mesta.

U "Službenom glasniku" je, inače, štampano 1.611.514 glasačkih listića, što je prema propisima do 0,3 više od broja upisanih glasača. Za ove izbore GIK je izabrao da listići budu rezedo boje i u A3 formatu. Na njima su jasno ispisane sve 24 liste, koje su se kandidovale.

Kontrolni list koji se stavlja u glasačku kutiju da bi se potvrdila regularnost izbornog procesa je svetloružičaste boje. Oba ova listića zaštićena su vodenim žigom. Inače, vreće sa glasačkim listićima, koje su zapečaćene sigurnosnim zatvornicima, u četvrtak su predate predsednicima biračkih odbora na čuvanje i trebalo je da ih oni jutros donesu na glasačka mesta.

Građanima je za glasanje potrebna samo lična karta. Svako može poneti i poziv za glasanje ako ga je dobio, gde mu piše koji je broj njegovog biračkog mesta, međutim, ovaj papirić nije neophodan. Članovi biračkog odbora i bez poziva pronaći će ga u spisku i dozvoliti glasanje. Pre uzimanja listića svakome se prvo lampicom proveri da li na desnom kažiprstu ima ostatke kontrolnog spreja. Ako nema, upisuje se u birački spisak, dobija glasački listić i na desni kažiprst mu se prsne sprej, kako ne bi mogao dva puta glasati.

Biračka mesta se inače otvaraju u sedam časova i glasanje traje do 20 časova. Tada se biračko mesto zatvara, pred svim članovima biračkog odbora i posmatračima se otvaraju kutije i broje listići. Rezultati glasanja se upisuju u zapisnik, koji potpisuju predsednik, zamenik i članovi BO. Ti zapisnici, zajedno sa džakovima u kojima su glasački listići, šalju se u GIK, gde se proveravaju i utvrđuju konačni rezultati izbora.

Inače, tokom celog izbornog dana do zatvaranja biračkih mesta traje izborna tišina. To znači da se ne smeju objavljivati poruke učesnika na izborima, procene izbornih rezultata, a zabranjene su i aktivnosti u blizini birališta kojima bi se uticalo na birače. Dok traje glasanje dozvoljeno je jedino objavljivati kolika je izlaznost.

Današnje glasanje posmatraće skoro 50.000 ljudi. Izborne liste delegirale su 47.400 svojih predstavnika u biračke odbore. GIK je odobrio da šest udruženja koja se bave izbornim procesima delegiraju 2.132 posmatrača, dok će u ime deset ambasada i delegacije EU biti 69 posmatrača.


PRVI REZULTATI OKO 21 ČAS

PRVI preliminarni rezultati glasanja, kako se očekuje, mogli bi da se saopšte već sat vremena po zatvaranju biračkih mesta, odnosno oko 21 čas.

Dok će nevladina organizacija CeSID saopštavati rezultate u "realnom vremenu", odnosno, kako budu pristizali, Gradska izborna komisija, na drugoj strani, svoje prve rezultate saopštiće u 23 časa, i to na osnovu 25 odsto obrađenih glasačkih mesta.

Iz posmatračke misije CRTA poručuju da će izaći sa prvim podacima kada budu imali stabilan uzorak, a što će zavisiti od brzine prebrojavanja glasova. Načelna procena je da bi to moglo biti između 21.30 i 22 časa, s obzirom na to da obrađuju rezultate sa 450 biračkih mesta.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak