Oprez zbog ledene kiše, prete i poplave

RTS 02.03.2018 21:16
Oprez zbog ledene kiše, prete i poplave


Putevi su uglavnom očišćeni od snega, ali zbog ledene kiše koja se najavljuje sve putarske službe i dalje na terenu. Zbog moguće poledice, oprez se savetuje vozačima i pešacima. Najteža situacija je i dalje u istočnoj Srbiji, gde mestimično pada i sneg i ledena kiša. 
U Zaječaru i Boljevcu na snazi je i dalje vanredna situacija. Do dvadesetak sela se teško probija jer je napadalo više od metar i po snega. Iz RTB-a saopštavaju da nevreme ugrožava proizvodnju u Topionici jer je zbog zaleđene pruge otežano dopremanje sirovina iz Prahova i Majdanpeka. 
 
Uz borbu sa snegom, strepi se i od nove nevolje – poplava koje može doneti naglo otapanje.
 
"To je velika opasnost. Posle ovoliko padavina i ledene kiše, ako od ponedeljka dođe, kako se najavljuje, do naglog otopljenja, sigurno će doći do izlivanja Belog Timoka, a u nekim delovima i Crnog Timoka", kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.
 
Sve glavne saobraćajnice su očišćene, čiste se i sporedni putevi. Ipak, vozačima se savetuje da smanje brzinu i povedu računa o kočenju jer su kolovozi zbog ledene kiše klizavi, a u planinskim predelima ispod snega ima i leda.
 
"Svako u automobilu mora imati vodu, moraju nešto hrane, pun rezervoar goriva jer u ovakvim trenucima se ne zna kada će put biti zatvoren iz nekog razloga – saobraćajne nezgode, prevrtanja kamiona ili bilo čega drugog", upozorava Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Pešacima se savetuje dvostruki oprez – da paze na ledenice koje mogu pasti sa krovova i fasada, a i na klizave trotoare zbog ledene kiše. Ovih dana i ortopedi imaju više posla, u Nišu čak za trećinu.
 
Direktor Klinike za ortopediju Niš Zoran Golubović navodi da je u toj zdravstvenoj instituciji od 25. februara obavljeno smo 104 pregleda – 76 bolesnika sa prelomom kosti i 16 prijema u bolnicu. "Svi pacijenti koji su bili povređeni su zbrinuti, operisani su i osećaju se dobro", dodaje Golubović.
 
Ledeni dani su za deset odsto povećali i potrošnju struje, a iz EPS-u poručuju da je snabdevanje stabilno. Zbog hladnoća, radijatori su topli i tokom noći.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak