Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku

RTS 02.03.2018 10:27
Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku


Za Republiku Srpsku 1. mart nije i ne može biti praznik jer je to dan u kojem je ceo jedan narod - srpski, preglasan, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik."Prvi mart je dan u kojem je ceo jedan narod preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave, i najtragičnije dan kada je ubijen srpski svat samo zato što je Srbin", rekao je Dodik, a prenose mediji.

Dodik je još dodao da se insistiranje na 1. martu, kao datumu kojim se obeležava nezavisnost BiH, doživljava kao provokacija bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na dogovor o datumima koji bi svima bili prihvatljivi. 

"Što je još gore, insistira se na slavljenju datuma koji je, kasnije će se pokazati, bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio", precizirao je Dodik. 

Prvog marta 1992. godine održan je referendum za otcepljenje Bosne i Hercegovine od Jugoslavije i tim referendumom je preglasan srpski narod koji u njemu nije učestvovao i čime je povređeno njegovo pravo konstitutivnog naroda. 

Pripadnici druga dva konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Hrvati, na referendumu su se izjasnili za napuštanje jugoslovenske federacije. 

Takođe, tog dana je u Sarajevu na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, a ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su potom srpsku zastavu. 

U Federaciji BiH 1. mart je neradni dan jer se obeležava kao Dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikad nije usvojen zakon o praznicima.

U Republici Srpskoj se ne obeležava i radni je dan za sve institucije. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak