Srbi u Štutgartu: I humanitarni rad i krsna slava

Novosti 01.03.2018 18:31
Srbi u Štutgartu: I humanitarni rad i krsna slava


Novčanim prilozima od januara prošle do kraja januara ove godine pomognuti ugroženi pojedinci, neke siromašne porodice, škole, bolesna deca, manastiri- Članovi Srpske Humanitarne hrišćanske zajednice “Radosti moja” iz Štutgarta u sastavu sveštenik Bratislav Božović, Milorad Nikitović i Držen Mikerević su o Svetom Savi posetili srpske enklave na Kosmetu gde su deci u Orahovcu, Velikoj Hoči i u jednom srpskom obdaništu u Prizrenu uručili poveće svetosavske pakete. Ukupno je podeljeno 262 paketa u vrednosti od preko 5000 evra. Pakete su dobili i mladi bogoslovi Prizrenske bogoslovije.

Srbi u Štutgartu: I humanitarni rad i krsna slava

Naravno da su novčanim prilozima od januara prošle do kraja januara ove godine bili pomognuti i ugroženi pojedinci, neke siromašne porodice, škole, bolesna deca, manastiri. Kao i svih proteklih godina pomognuta je sa 1500 € Narodna kuhinja “Majka devet Jugovića” u Gračanici. Ponešto iz skromnih sredstava Organizacije su dobile porodice u Podgorici, u Prijedoru (BiH), Čačku itd. Mala novčana pomoć data je i jednoj baki u Beogradu. Pomoć je u okviru mogućnosti Organizacije, dodeljena bolesnoj deci, a dva odlična ali siromašna učenika gimnazije u Orahovcu dobila su godišnju pomoć u vidu male stipendije u visini od zajedno 1000 evra. Ukupno je 2017. saklupljeno i podeljeno oko 20.000 evra!

U poslednjih nekoliko godina delovanja humanitaraca iz Štutgarta je od darodavaca i članova „Radosti moja” sakupljeno oko 100.000 evra. Sav novac su do poslednjeg evra o svom trošku odneli do ugroženih članovi Organizacije i podelili po unapred napravljenom spisku. Spisak je načinjen na osnovu preporuka sveštenika, monaha Isaija iz manastira Visoki Dečani, drugih humanitaraca kao i, što se podele paketa deci tiče, uz pomoć profesorke Olivere Radić iz Orahovca.

Odmah po povratku male delegacije sa napornog puta po Kosovu, uz sradnju sa drugim članovima - humanitarcima kojih nažalost nema mnogo, krenula je priprema proslave krsne slave Sveti Simeon Mirotočivi Humanitarne hrišćanske zajednice u Štutgartu.U prepunoj, modernoj sali „Građanskog centra“ u zapadnom delu Štutgarta, lepo i dostojanstveno je proslavljena krsna slava. Slavski kolač je rezao otac Stanko. Računa se da je proslavi prisustvovalo preko 300 osoba koji su plaćanjem ulaza i prilozima pojedinaca pomogli da se već krene sa sakupljanjem novčanih sredstava za dolazeće akcije. Kupovinom ulaznica, posetioci su dobili odlično pripremljen ručak sa predivno urađenim đakonijama kao predjelo, servirana je odlična domaća sarma i kupus, a zatim i praseće pečenje. Ko je hteo, mogao je da kupovinom kolača i pića upotpuni kasu humanitaraca. Za izvanredno dobru i ukusnu hranu, postarale su se vredne članice i prijateljice Udruženja.U progamu, posle zajedničke molitve i ručka su nastupili najmlađi folkloraša štutgartskog društva “Morava” kao i najmlađi folkloraši, u “nadigravanju” sa seniorima iz društva “Sveti Sava” –takođe iz Štutgarta. Za muzički deo programa postarao se čuveni harmonikaš, poznat širom Evrope još iz ranijeg vremena dok je bio član ansambla “Ritam srca” kao i danas kao solista na harmonici, Jordan - Joca Đević. On besplatno već godinama svojim nastupima pomaže rad ove humanitarne organizacije.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak