Makedonija, 35.000 problema pred Sobranjem

RTS 28.02.2018 21:05
Makedonija, 35.000 problema pred Sobranjem


Opozicioni VMRO-DPMNE saopštio je da nema nameru da odustane od 35.000 amandmana na zakon o jezicima, svega dan pošto je predsednik Sobranja Taljat Džaferi najavio brzo rešenje problema nastalog ogromnim brojem amandmana na taj akt."U radnim grupama Sobranja, u kojima učestvuje VMRO-DPMNE, ne raspravlja se o zakonu o dvojezičnosti. Stav VMRO-DPMNE je nepromenjen. Smatramo da zakon izlazi iz ustavnih okvira, da je neprimenjiv, te da donosi rizike koji mogu da izazovu dalekosežne posledice", saopštila je ta stranka.

VMRO-DPMNE je, takođe, optužio vladajuću koaliciju da pokušava da uvede taj zakon na "mala vrata" i po skraćenoj proceduri.

Džaferi je u utorak najavio da neće biti parlamentarne rasprave o tom zakonu.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je, sredinom januara, da potpiše zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji. Ivanov je, obrazlažući odluku, rekao da se zakon kosi sa Ustavom. Taj akt će se ponovo naći pred poslanicima Sobranja.

Sobranje je, nedelju dana ranije, sa 69 glasova "za" potvrdilo zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika, što je bio jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

Suštinski, makedonski parlament je tim aktom "proširio" upotrebu albanskog jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve institucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.

Nijedan od poslanika nije glasao protiv tog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnika te stranke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak