Novi "santa fe" – najbezbedniji u klasi

Mondo 28.02.2018 16:13
Novi "santa fe" – najbezbedniji u klasi


Osim odličnog dizajna, najveći Hjundaijev SUV se odlikuje i velikim brojem implementiranih tehnologijaPredstavljena je četvrta generacija popularnog Hjundaijevog SUV-a – "santa fe".

Od kada je lansiran 2001. godine, "santa fe" je prodat u oko 400.000 jedinica, što čini oko 30 odsto ukupne prodaje ovog korejskog proizvođača.

Novi model se ističe lepim i modernim linijama, a posebno je upečatljiv prednji deo sa masivnom maskom i podeljenim farovima. Proizvođač se hvali da će za svih sedam putnika (verzija s tri reda) biti mesta kao u nijednom konkurentskom modelu. Pored putnika, više prostora ima i za prtljag – u dvorednoj verziji ima 625 litara prostora.

Ipak, najbitnija stvar u vezi s novim "santa feom" je tehnologija, jer je ovaj model napakovan "haj-tek" dodacima koje olakšavaju svakodnevnu vožnju.

Pod imenom "SmartSense" stiže skup modernih bezbednosnih tehnologija.

"Santa fe" je i prvi model sa ultrazvučnim sistemom koji prati pokrete putnika na zadnjoj klupi i može da upozori "zaboravne" vozače, koji mogu slučajno da ostave dete ili kućnog ljubimca u kolima.

Nova generacija je opremljena i asistentom koji se aktivira prilikom vožnje unazad, skenira zonu iza automobila u opsegu od 180 stepeni i na taj način upozorava vozača na, njemu, teško vidljiv saobraćaj.

Za bezbedan izlazak iz kola, posebni sistem, uz pomoć radara, detektuje nadolazeće vozilo i upozorava vozača, u slučaju da se vrata otvorena ili se deaktivira "dečije zaključavanje".

Tu su i neke standardne "sejfti" opcije, poput automatskog kočenja u slučaju naletanja na pešaka, držanje trake pri brzinama preko 60 km/h i upozorenje na vozila u mrtvom uglu.

Novi "santa fe" ima i pasivne sigurnosne opcije, poput primene ojačanog čelika, posebnih zona apsorpcije prilikom sudara, koje su posebno konstruisane kako bi zaštitile putnike, kao i seta vazdušnih jastuka.

Tehnologija u vidu "gedžeta" je prisutna i u unutrašnjosti vozila. Tu je "head-up" displej, digitalna instrument tabla, kao i info-zabavni sistem, koji se kontroliše preko centralnog ekrana dijagonale od 7 ili 8 inča (u zavisnosti od paketa opreme). Moguće je napredno povezivanje Android i Apple uređaja, kao i bežično punjenje kompatibilnih smartfona.

Za kraj pomenimo i koji su motori rezervisani za novi "santa fe". Jedini benzinac je zapremine 2,4 litra i maksimalne snage od 185 "konja". Kako se kupci ovakvih SUV modela češće odlučuju za dizel opciju, u ponudi su dva dvolitarska modela od 150 i 182 KS, kao i najjači agregat zapremine 2,2 litra koji razvija 197 konjskih snaga.  

Zvanična premijera novog modela je zakazana za početak marta na Salonu automobila u Ženevi.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak