Karlove Vari u Koviljači

Novosti 28.02.2018 15:36
Karlove Vari u Koviljači


Jedna od najlepših i najlekovitijih banja na Balkanu proširuje kapacitete i ponudu. Istorijske zgrade, lekovita voda i čist vazduh su glavni adutiKO jednom dođe u Banju Koviljaču, uvek će se ovde rado vratiti. Bilo da ga u lečilište, poznato još u doba Ilira, dovodi boljka ili želja da u velnes centru “Kovilje” (jednom od najboljih u Srbiji, smeštenom u nekadašnjem kupatilu kralja Petra Prvog) “napuni baterije”, čovek ovde brzo shvati da sumporovita voda, blato, čist vazduh i tišina u podnožju šume graba, cera i bukve - leče i telo i dušu.

Banja Koviljača ima prirodni potencijal da bude srpska replika Karlovih Vari. Ako se privreda “zakači” za “lokomotivu” koju vuče Specijalna bolnica (više puta nagrađivana kao lider u oblasti medicinskog i velnes turizma na tržištu jugoistočne Evrope), to bi lako mogla i da postane. Primarijus dr Aleksandar Jokić, direktor bolnice, uveren je da Koviljača može da bude mnogo više od centra za prevenciju i lečenje:

- Kao bolnica se neprestano razvijamo, ali neophodno je i da se unapredi ponuda Banje Koviljače kako bi zaista postala turistički centar. Tu su Drina, Gučevo, Cer, manastir Tronoša, Tršić... Sve to treba iskoristiti da bismo bili spremni za dolazak gostiju koji žele aktivan odmor. Kroz banju će da prođu za tri sata, ali ako u turističku ponudu uključimo i skijanje na Zlatiboru i obilazak Beograda, to će doprineti kompletnoj ponudi. Godišnje u banji imamo 150.000 noćenja i ako svaki gost potroši samo deset evra dnevno, to je za malu Koviljaču milion i po evra. Ali, gostu treba ponuditi i suvenire, domaći med, splavarenje, odlazak u lov, na pecanje...Svaka od procedura koje se primenjuju u banji najpoznatijoj po prevenciji i lečenju reumatskih i kožnih oboljenja, standardizovana je, a terapeuti sertifikovani.

- Država je prepoznala da ovaj centar ima veliki potencijal i dala nam je na korišćenje i zgrade, svojevremeno pravljene za dinastiju Karađorđević, koje su posle propadanja hotelsko-turističkog preduzeća ostale napuštene. Dobili smo obećanje i predsednika Srbije, Vlade, ali resornog ministarstva da možemo da računamo na investicije. Predali smo projekat za obnovu starog blatnog kupatila, gde bi se proširio velnes centar i napravilo 25 apartmana.

U planu je i obnova Kur- salona kraljevskog dvorca, najznačajnije zgrade u banji, a do proleća bi trebalo da bude završen i plan za rekonstrukciju “Vile Bosna”, čime će se proširiti smeštajni kapaciteti banje.

- Procena je da je za građevinske radove u Kur-salonu potrebno oko milion evra, a za sve što radimo moramo da pribavimo saglasnost Zavoda za spomenike u Valjevu, kako bi se sačuvala autentičnost građevina - priča dr Jokić. - Ovo je za banju jubilarna godina. Prva zgrada za smeštaj gostiju izgrađena je 1858. godine.

DOLAZE I STRANCI

Specijalna bolnica “Banja Koviljača” ima 420 postelja od kojih je 200 ugovoreno sa Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, ali dve trećine prihoda ostvaruje na tršištu. Tokom glavne turističke sezone u banji se traži mesto više, pa bolnica angažuje još 100 do 200 postelja u privatnom sektoru. Gosti su uglavnom iz Srbije, BiH, Crne Gore, ali dolaze i iz Kanade, Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata...IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak