Ivanka Tramp "donela" sankcije

Novosti 24.02.2018 12:11
Ivanka Tramp "donela" sankcije


Dolazak Trampove kćerke u Seul podudara se sa novim kažnjavanjem Pjongjanga. Vašington najavio najveći embargo. Pjongjang: Neprijateljska politikaJUŽNA Koreja je prostrla crveni tepih za kćerku predsednika SAD i suprugu savetnika šefa Bele kuće Džerada Kučnera, Ivanku Tramp, čiji je dolazak u Južnu Koreju direktno prenosila televizija, kako bi sutra prisustvovala ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Mediji su spekulisali da možda nosi poruku Donalda Trampa o eventualnom dijalogu SAD sa Severnom Korejom, ali je sve to poništio lično šef Bele kuće najavom iz Vašingtona o novim sankcijama, najvećim ikada uvedenim Pjongjangu zbog njihovog nuklearnog programa.

- Uvodimo najveći set sankcija severnokorejskom režimu - rekao je Tramp, najavljujući skorašnje akcije američkog ministarstva finansija protiv više od 50 izvora finansiranja koje Pjongjang koristi za unapređenje svog atomskog programa.

Specijalni tretman za Ivanku Tramp, inače miljenicu šefa Bele kuće, uključivao je večeru sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom u njegovoj rezidenciji, ali ne i susret sa severnokorejskim zvaničnicima, ili onima koji su prebegli iz Severne Koreje, iako će sedeti zajedno na tribinama.

PRITISAK NA KIMA

GUTERES je rekao da se prvi put od kraja Hladnog rata svet suočava sa pretnjom nuklearnog sukoba i da je od ključnog značaja da se zadrže oštre sankcije SB UN prema Pjongjangu. On smatra da taj pritisak stvara i priliku za diplomatsko angažovanje, sa ciljem denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Za to vreme, američki potpredsednik Majk Pens je optužio sestru lidera Severne Koreje Kim Džong Una, sa kojom je prisustvovao otvaranju ZOI, da je "centralni stub najgoreg tiranskog i represivnog režima u svetu".

- To je zlobna porodična klika koja brutalizuje, ubija, zatvara i maltretira oko 25 miliona ljudi - rekao je Pens na skupu republikanaca kod Vašingtona.

U međuvremenu, Severna Koreja je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa nazvala "mesečarom" i kritikovala ga zbog podrške sankcijama, tvrdeći da nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu ne bi bilo da nije bilo "neprijateljske politike SAD".

Sankcije SAD, primećuju analitičari, mogle bi da naruše pokušaje zbližavanja dveju Koreja, posle zajedničkog nastupa na ZOI i najava samita lidera iz Pjongjanga i Seula. Kim Džong Un je signalizirao želju za pomirenjem i dijalogom sa južnim susedom, pošto se delegacija, na čelu sa njegovom sestrom, vratila iz Pjongčanga.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak