Male boginje odnele pet života, 30.000 dece nevakcinisano

RTS 24.02.2018 11:32
Male boginje odnele pet života, 30.000 dece nevakcinisano


Od komplikacija nastalih usled malih boginja preminulo je pet osoba, od kojih dve u poslednjih nedelju dana.Doktorka Aleksandra Radovanović Spurnić rekla je za RTS da su male boginje specifične po tome što komplikacije i teške forme mogu nastupiti kod potpuno zdravih i mladih ljudi.
 
Od oktobra, zaključno sa jučerašnjim danom, "Batut" beleži 2.600 slučajeva registrovanih obolelih pacijenata od malih boginja. 
 
Male boginje odnele su u Srbiji pet života – dete, porodilju, mladića i devojku od 30 godina i 45-godišnju ženu koja je bila zaposlena u zdravstvenoj ustanovi.
 
U ovom trenutku više od 30.000 dece u Srbiji nije primilo obaveznu MMR vakcinu koja ih štiti od malih boginja 
 
Doktorka Aleksandra Radovanović Spurnić sa Infektivne klinike u Beogradu rekla je za RTS da se na celoj klinici nalazi 43 pacijenta koji imaju male boginje sa kompikacijama. Od toga je jedan pacijent na intenzivnoj nezi jer je u teškom stanju, dok je stanje ostalih pacijenata stabilno i nisu životno ugroženi.
 
Reč je o pacijentima koji pripadaju opštoj populaciji, osobe od 18 godina starosti pa naviše i ljudima koji nisu primili nijednu dozu vakcine protiv malih boginja.
 
Na lečenju nema zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja koje rade u zdravstvenim ustanovama, kaže doktorka Radovanović Spurnićeva.
 
Kako kaže doktorka, lečnje pacijenata koji imaju male boginje sa komplikacijama traje od sedam za lakše forme upale pluća, do dugotrajnog lečenja ako nastupi neka teška i po život opasna komplikacija.
 
Najpre se javiti lekaru u domu zdravlja 
 
Pacijenti koji se nalaze na bolničkom lečenju dobijaju svu neophodnu medicinsku pomoć i terapiju koja se koristi svuda u svetu i koja uključuje mere intenzivnog lečenja, mehaničku ventilaciju u slučaju da otkaže funkcija pluća, rekla je doktorka.
 
"Svi pacijenti kod kojih postoji sumnja na morbile trebalo bi prvo da se jave nadležnom lekaru u domu zdravlja ili najbližoj ambulanti koji će nakon pregleda uputiti pacijenta ako je to potrebno specijalisti na pregled", objasnila je Radovanović Spurnićeva.
 
O tome da li će se pacijenti lečiti u kućnim uslovima ili će biti hospitalizovani na infektivnoj klinici zavisi od mišljenja infektologa koji će pregledati pacijenta, videti njegove labaratorijske analize i dopunsku dijagnostiku.
 
Male boginje su specifične po tome što komplikacije i teške forme mogu nastupiti kod potpuno zdravih i mladih ljudi, istakla je doktorka.
 
"Infektolozi su još od osnovača Koste Todorovića, po kome klinika nosi ime, obučavani, školovani i visoko motivisani da se bore protiv bolesti koje ugrožavaju polulaciju, a koje neki drugi i zaborave. Ovo je situacija zbog koje je infektološka služba početkom prošlog veka i osnovana", zaključila je Aleksandra Radovanović Spurnić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak