U većini opština nema besplatne pravne pomoći

RTV 22.02.2018 13:36
U većini opština nema besplatne pravne pomoći


S obzirom da u većini opština u Vojvodini nema besplatne pravne pomoći u okviru opštinske uprave, građani se upućuju na nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima. Jedna od takvih organizacija sprovodi projekte besplatne primarne pravne pomoći u 12 opština u Srbiji među kojima je i Vrbas.U opštini Vrbas je besplatna pravna pomoć za građane postojala u okviru javnog pravobranilaštva do 2015. godine. Nakon ukidanja ove usluge Vrbašani koji nemaju novca za advokata, pravnu pomoć ili savet mogu potražiti jedino u kancelariji Balkanskog centra za migracije i humanitarne aktivnosti.

Miljana Tomić, pravna savetnica ove nevladine organizacije kaže da pružaju samo određene usluge iz oblasti prava.

"Mi možemo da pružimo samo primarnu pravnu pomoć. Dakle, neki usmeni pravni savet ili usmeravanje na neku drugu instituciju ili pisanje podnesaka, naravno, bez našeg potpisa, pečata ili zastupanja, jer nemamo zakonska ovlašćenja za to, još uvek."

U kancelariju se do sada javilo oko šest stotina građana i u prvom redu su to izbegla ili raseljena lica, ali i lica slabijeg materijalnog stanja koja uputi Centar za socijalni rad i Nacionalna služba za zapošljavanje. Miljana Tomić još dodaje da se najviše ljudi interesuje za pravo na socijalna davanja.

"Tu su i pitanja iz oblasti porodičnog prava, zaštite od nasilja u porodici, alimentacije, izdržavanja dece. Dosta podnesaka je rađeno iz domena naslednog prava" ističe Tomić.

Kroz saradnju sa Balkanskim centrom za migracije, opštinska uprava u Vrbasu je uspela da obezbedi prekopotrebnu besplatnu pravnu pomoć za najugroženije stanovnike opštine. Zamenica predsednika opštine Vrbas, Miljana Štulić kaže da je u planu je da se ova praksa nastavi.

"Od oktobra 2016. godine u opštini Vrbas sprovodi se projekat pružanja besplatne pravne pomoći na osnovu sporazuma o saradnji između opštinske uprave i nevladine organizacije Balkanski centar za migracije i humanitarne aktivnosti iz Beograda. Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu, tačnije, potpisan je ugovor do kraja septembra 2018. godine," rekla je Štulić.

Kako bi se građani Vrbasa bolje informisali o svojim pravima, u zgradi opštine postavljena je "Pravna oglasna tabla" sa osnovnim podacima iz 14 pravnih oblasti, na sva tri jezika koja su u službenoj upotrebi u opštini Vrbas.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak