Zimi i leti Halšat je čaroban

Luxlife 21.02.2018 20:52
Zimi i leti Halšat je čaroban


Ukoliko čeznete za zimskom zemljom čuda i mestom kao iz bajke onda je Halšat, živopisno alpsko selo, destinacija koju morate posetiti.Kada tome dodate da je ovo ujedno i jedno od nastarijih naselja u Evropi, (podaci govore da su ljudi naseljavali ovu oblast u 1. milenijmu pre nove ere) te da je pod zaštitom UNESCA od 1997. godine, ne trebaju vam nikakvi dodatni razlozi za posetu.

Zapanjujuće mali Halštat ima oko 760 stanovnika i bukvalno ga možete prepešačiti za svega nekoliko sati, da ne kažemo minuta, a kao takav ponosna je turistička atrakcija Austrije.

Zimi i leti Halštat je čaroban

Halštat se nalazi na samoj obali, u jugozapadnom delu istoimenog jezera Hallstätersee, u austrijskom Salckamergut regionu, koji se proteže istočno od grada Salcburga do Dahštajn planina. Razvoj čitavog regiona, od samog početka naseljavanja ovih prostora, vezan je za eksploatisanje soli, pa i naziv regiona potiče od kraljevske kancelarije za so iz doba Habsburške monarhije, pod čijom nadležnošću su se nalazili rudnici soli.

Godine 1311. Halštat je postao trgovački grad, a 1595. godine napravljen je dugačak cevovod namenjen transportu soli do Ebensea. Do 1890. godine, kada je izgrađen prvi put, do Halštata se moglo stići samo brodom ili strmim stazama.

Zimi i leti Halštat je čaroban

Obilazak Halštata najlepši je pešice, jer ćete kao što smo već pomenuli, mesto obići vrlo brzo. A imaćete priliku da zastanete i u miru odgledate svaku kuću ili gostionicu i divite im se izbliza. Šarmantne žaluzine i karirane zavese, sastavni su deo dekora većine kuća.

Tokom boravka u Halštatu može se obići Muzej kulturnog nasleđa, specifična Kuća kostiju Beinhaus, Slane pećine (Saltwelten), otići na vožnju brodom, obići obližnja mesta ili pešačiti i boraviti u prirodi. Posetite još i gotsku kapelu Michaels ili protestantsku crkvu koja je često slikan prizor ovog mesta.

Na samom kraju sela Halštat, iznad puta prema Obertraunu, stoji jedan od najlepših dragulja iz baroknog perioda koji je pod zaštitom UNESCA –romantična crkva Kalvarienberg Kirche ili Calvari crkva. Zakrivljeni krov barokne kapele renoviran je poslednjih decenija prema originalnom dizajnu. 

Zimi i leti Halštat je čaroban

Spomen kosturnica Beinhaus postoji od 12. veka i broji preko 1.200 lobanja, od kojih je 610 oslikano cvećem i koje su poslagane tako da srodnici budu jedni do drugih, dok je na svima ispisan datum pokojnikove smrti. Budući da je groblje u Halštatu bilo isuviše malo i da nije postojala mogućnost njegovog proširenja, kao i zbog činjenice da je kremacija tada bila zabranjena, ovakav način čuvanja posmrtnih ostataka postao je tradicija. Poslednja lobanja je ovde unešena 1995. godine. Mnogobrojni turisti iz čitavog sveta dolaze da se dive ovom pomalo priznaćemo zastrašujućem, spomeniku.

Neverovatna lepota Halštata, kao da je ukradena sa neke razglednice, pa iz tog razloga turisti opsedaju ovo malo mesto i zimi i leti. Podjednako lepo izgleda kada ozeleni ili kada je prekriven snegom. Magloviti prizor na jezero s labudovima, ostavlja bez daha.

Zimi i leti Halštat je čaroban

Očuvana prirodna bogatstva pružaju idealne uslove za mnogobrojne sportove poput planinarenja, biciklizam, plivanja... Oko Halštata nalaze se planinski vrhovi koji dostižu visinu do 2.000 m, pa na koju god stranu da krenete ili pogledate, neverovatni prirodni pejzaži ostavljaju bez daha. Jedinstven po prizorima koji oduzimaju dah i istorijskim znamenitostima, ovaj biser Austrije vredi svakako posetiti.

Živopisno obojene alpske kućice načičkane uz ivicu jezera, učiniće da se osećate kao da ste kročili u bajku. Želite li kratku šetnju sa jedinstvenim panoramskim pogledom na južnu obalu jezera Halštat - jedna stvar je idealna za vas. Vožnja Salzberg žičarom je apsolutno fenomenalno iskustvo. Dok narandžasta kabina uspinjača klizi šinama kroz šumu pokrivenu snegom, a sunčevi zraci se probijaju kroz granje, ispuniće vas neopisiva radost.

Zimi i leti Halštat je čaroban

Na glavnom trgu Halštata pulsira život. Ovo je žila kucavica malenog bajkovitog mesta. Ovde ćete pronaći kafee, restorane, prodavnice suvenira, a tokom božićnih i novogodišnjih praznika ovde je glavni praznični vašar i bazar.

O tome koliko ovo mesto facinira sve posetioce govori podatak da su i Kinezi u Kini napravili kopiju po uzoru na Halštat.

Ne propustite da probate sveže ulovljenu jezersku ribu u nekom od restorana kraj jezera-pastrmku, štuku ili šarana, dok su nezaobilazni slatkiši austrijske štrudle sa jabukama i šljivama. Da ne govorimo o ukusnim austrijskim knedlama!

Posetite obavezno restoran Bräugasthof Inn koji se nalazi na jezeru, a čija je spektakularna terasa u senci 140 godina starog kestena. Naša topla preporuka je da odsednete u Heritage Hotel Hallstatt koji se nalazi u istorijskom delu sela sa pogledom na jezero. Iako poseduje 4 zvezdice, hotel je dostojan kategorizacije sa 5 zvezdica, a vaše iskustvo provedeno ovde biće jedinstveno i nezaboravno.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak