Orban sve radikalniji: Opleo po Evropi, ismejao bivšeg hrvatskog premijera, Srbiju pohvalio...

Blic 21.02.2018 20:49
Orban sve radikalniji: Opleo po Evropi, ismejao bivšeg hrvatskog premijera, Srbiju pohvalio...


Mađarski premijer Viktor Orban u nedelju je održao govor o stanju nacije, koji i dva dana kasnije izaziva oštre reakcije. Orban ne samo da nikoga nije štedeo, već je i mnoge ismejao poput bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsednika nemačke partije SPD Martina Šulca.Najmoćniji čovek Mađarske time je parafrazirao krilaticu iz Trampove kampanje “Amerika na prvom mestu”, inače omiljene među populistima od kampanje u SAD 2016.

Dalje je nastavio u sličnom maniru, hvaleći svoju vladu i njene rezultate, naglašavajući da je bila vrlo uspešna, čak uspešnija nego što su očekivali, a svoju stranku Fidez opisao je kao jedinu koja “strastveno voli Mađarsku i koja bi za nju učinila sve”.

Naglašavajući otvaranja novih radnih mesta i isplatu premija penzinerima, Orban je rekao da je Mađarska zemlja u kojoj se “nagrađuje naporan rad, gde oni koji teže zarade zarađuju i gde celo društvo drže zajedno porodice”, naglašavajući da zemlja ima još potencijala.-  Mi Mađari ćemo imati budućnost samo ako ostanemo Mađari, ako negujemo mađarski jezik, ako zaštitimo našu hrišćansku i mađarsku kulturu, a ako sačuvamo našu nezavisnost i mađarsku slobodu - rekao je on.

Nakon hvalospeva o svojoj vladi, dotako se i opozicije za koju nije imao mnogo lepih reči.

– Ne mogu da verujem svojim očima u kakvom stanju je opozicija – rekao je Orban, nazvavši je “žalosnom” i poručio da “Mađarska zaslužuje bolje”.

Pohvalio je i “uzorno ponašanje mađarske policije”, a američkog milijardera i aktivistu mađarskog porekla Džordža Sorosa optužio je da stoji iza plana uvoza migranata u Evropu.

U delu govora u kojem je opisao kako je Mađarska izgradnjom žičane ograde u jeku migrantske krize 2015. "sprečila muslimanski svet da nas preplavi s juga", Orban je zaključio kako je Mađaska "poslednja zemlja latinskog, zapadnog hršćanstva" koja čvrsto stoji i čije su "obrambene linije dovoljne da zadrže i najveći priliv".

Dodao je kako se i "pravoslavni hrišćani hrabro i odlučno bore ispred nas", za šta odaje priznanje Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Sada ista opasnost Mađarima preti sa zapada, rekao je Orban u radikalnom stilu, pomenuvši političare u Briselu, Berlinu i Parizu koji “žele da prihvatimo njihovu politiku koja je otvorila vrata za širenje islama”.

- Stojimo na pragu pobede. Članice Višegradske skupine (V4) ostaju nepokolebljive. Pravoslavni svet čvrsto stoji, a čini se da su se i Hrvati urazumili. Austrija se okrenula u smeru partiotizma i hršćanstva. U Bavarskoj se pod vodstvom CSU-a razvio duhovni i politički otpor. Možda nije još kasno. I željno iščekujemo rezultate italijanskih izbora koji će biti tačka preokreta i vratiti vladu zdravog razuma, italijanskog nacionalnog i kulturnog identiteta i vratiti Silvija Berluskonija. Forza Italia! – rekao je Orban, citiran prema engleskom prevdu njegovog govora objavljenom juče na zvaničnim internet stranicama mađarskog premijera.

Mesto u govoru Viktora Orbana našao je i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, koji se našao u društvu onih koji su, kako kaže, Orban, "polomili zube nakon što su pokušali da zagrizu".

- I prisetimo se sada onih evropskih političara, naših kolega, koji su poslednjih godina zabili svoje zube u nas i na kraju polomili na nama zube. Kratka prozivka: austrijski kancelari Fajman i Kern, italijanski premijer Renci, neslavni hrvatski premijer Milanović, i, naravno, Martin Šulc, koji je manijakalno želeo da postane sve, a na kraju je postao niko – zaključio je Orban.

- Ovaj popis još nije gotov i verujem da na njemu još ima slobodnih mesta - ironično je dodao Orban.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak