I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40

B92 21.02.2018 20:17
I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40


Agregat zapremine 1.5 litara debitovaće u najmanjem SUV modelu ovog proizvođača.Po prvi put u svojoj istoriji dugoj devet decenija, Volvo će u jedan automobil ugrađivati motor sa 3 cilindra. 

Otkako je pre nekoliko godina prešao na novu seriju Drive-E motora, Volvo svoje modele oprema četvorocilindarskim pogonskim jedinicama. Planovi o proizvodnji i ugradnji trocilindraša obznanjeni su još 2014, a četiri godine kasnije ova ideja doživeće realizaciju u kompaktnom SUV-u XC40. 

Za osnovu novog motora poslužili su postojeći, modularni Volvo Drive-E agregati sa 4 cilindra.

Predviđeno je da trocilindarska jedinica u XC40 bude uparena sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili opcionim osmostepenim automatikom. 

Volvo nije saopštio specifikacije novog motora, ali je otkrio da će 1.5 trocilindraš biti deo buduće plug-in hibridne verzije. 

Inače, proizvođač je potvrdio da je u planu i potpuno električni XC40.

I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40

Volvo XC40 je najmanji od 3 aktuelna SUV modela u gami ove kompanije, a izrađuje se u pogonu u Belgiji. Motorizacija za evropsko tržište obuhvata pet pogonskih jedinica. 

Osnovnu verziju XC40 pogoni T3 benzinac sa 156 ks, nešto jači T4 raspolaže sa 190 ks, dok se u vrhu benzinske ponude nalazi T5 sa 247 ks.

I Volvo uvodi motor sa 3 cilindra - najpre u XC40

Dizelaši su D3 sa 150 konjskih snaga i D4 koji isporučuje 190 ks. Izbor pogonskih sistema biće kasnije upotpunjen još nekim agregatima, uključujući i plug-in hibridnu verziju, ali i čisto električni model. 

U ponudi su modeli sa prednjim, kao i pogonom na sva 4 točka.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak