Mihajlović: Brnabić da odluči da li ćemo dobiti moderan Zakon

Politika 21.02.2018 12:27
Mihajlović: Brnabić da odluči da li ćemo dobiti moderan Zakon


Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da premijerka Ana Brnabić treba da odluči da li će Srbija dobiti moderan Zakon o rodnoj ravnopravnosti.„Da li ćemo dobiti Zakon o rodnoj ravnopravnosti i kakav će on da bude i da li će da bude moderan, mislim da je to odluka na najboljoj od nas, a najbolja od nas je ona koja trenutno vodi vladu, gospođa Brnabić”, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je dodala da je „možda fer da žena odluči” o tom zakonu.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost je, odgovrajući na pitanja novinara u Metropolu, kazala da Brnabić treba da odluči da li ćemo imati moderan zakon i da li stvarno idemo u Evropu i da li stojimo na Zakonu iz 2009. koji nikada nije primenjen i zbog kojeg imamo kao rezultat na desetine ubijenih žena.

„Ako je naš strateški cilj da idemo prema EU, onda je to moderan zakon koji ima i podršku Brisela i treba da se nađe na raspravi u parlamentu gde će svi poslanici moći da se izjasne”, kazala je Mihajlovićeva.

Ona ističe da se mnogo promenilo od 2009. godine.

Najveće probleme u društvu prave neznanje i sujeta i mržnja, što se često čuje u oblasti trenutne kritike po pitanju Zakona o rodnoj ravnopravnosti, smatra Mihajlovićeva.

Poručila je da neće da ćuti pošto je to dobar zakon sa kojim možemo da napravimo veliki iskorak u toj oblasti.

„Cena da ga usvojimo je izgleda da prestanem da se bavim zaštitom žena i stvaranjem jednakih uslova sa muškarcima, kao i da se ukine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravno. Ovo prvo je nemoguće pošto se time bavim ceo život, a što se tiče ukidanja Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost neki misle da time mogu da se bave neki sektori ili delovi ministarstava”, navela je Mihajlovićeva.

Kako ističe, to nije tema jednog ministarstva već cele države.

Mihajlovićeva je podsetila da je Koordinacio telo za rodnu ravnopravnost osnovala vlada na predlog tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, upravo da bismo mogli sa svima da koordiniramo.

„Kako čujem, neki misle da će moći bolje da upravljaju donacijama, koje se dobijaju od međunarodnih institucija u ovoj oblasti”, rekla je.

Istakla je i da to telo nema zaposlene već da ona obavlja kooridnaciju i da su angažovani stručnjaci iz celog sveta.

Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti od prošle jeseni zaglavljen je u polemici između predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zorana Đorđevića.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak