46. FEST - Hrabri kadrovi

Novosti 20.02.2018 13:35
46. FEST - Hrabri kadrovi


Ovogodišnje 46. izdanje Festa, koje će se odvijati od 23. februara do 4. marta, u glavnom takmičarskom programu prikazaće 16 filmova najnovije svetske produkcijeOVOGODIŠNjE 46. izdanje Festa, koje će se odvijati od 23. februara do 4. marta, u glavnom takmičarskom programu prikazaće 16 filmova najnovije svetske produkcije - iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske.

U trku za nagradu "Beogradski pobednik" ušli su naslovi "Uvreda", libanskog reditelja Zijada Dueirija (kandidat za ovogodišnji Oskar za najbolji strani film), "Niko 1988", italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, koja će biti i gošća Festa, i ruska biografska drama "Dovlatov" Alekseja Germana, sa našim Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, koja pred našu publiku stiže pravo sa Berlinala.

Tu su i "Pravo mesto" Paola Đenovezea i debitantski film "Rok" Ivana Šahnazarova (naslednika velikog ruskog autora Karena Šahnazarova). Goruću temu migracija obrađuju dva filma - "Šarmer" iranskog debitanta Milada Alamija i grčki "Trg Amerika" Janisa Sakaridisa. Iz Hrvatske ćemo gledati ostvarenja "Agape" Branka Šmita, koji stiže s kontroverznom pričom o pedofiliji u katoličkoj crkvi, i Comic Sans Nevija Marasovića. U trci za nagrade su i argentinska "Sezona lova", debitantkinje Natalije Garahjole, i provokativna kineska drama "Anđeli nose belo" rediteljke Vivijan Kju, koju kineski odbor za cenzuru nije odobrio za prikazivanje, i možda nikada neće biti prikazana u Kini.

SA "BERLINALA" U SAVA CENTAR IZ glavnog takmičarskog programa tekućeg 68. "Berlinala" na naš "festival festivala" stižu "Lice" poljske rediteljke Malgoržate Šumovske, "Eva" (adaptacija bestselera britanskog pisca Džejms Hedli Čejsa), u režiji Benoa Žanoa, sa Izabel Iper i Gasparom Ulijeom u glanim ulogama, "Dovlatov", Alekseja Germana mlađeg, kao i novi film Fatiha Akina "Niotkuda".

Hrabrim, angažovanim naslovima koji kritički govore o savremenom svetu pridružuju se i tri ostvarenja velikih, poznatih autora - "Iskušenik" Pola Šredera, sa Itanom Houkom u glavnoj ulozi, "Marvin" En Fontejn (na festivalu u Veneciji osvojila je nagradu Queer Lion), "Aurora Borealis" Marte Mesaroš, koja će svoj film predstaviti i kao gošća Festa.

ŽIRI

O NAJBOLjIM ostvarenjima Glavnog takmičarskog programa 46. FEST-a odlučivaće međunarodni žiri, kojim će predsedavati makedonski reditelj Milčo Mančevski. Među članovima žirija je poznata bosanska scenaristkinja Elma Tataragić, naši reditelji Jovan Jovanović i Mila Turajlić, kao i glumac Gordan Kičić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak