Svrab kao simptom bolesti

Novosti 19.02.2018 11:37
Svrab kao simptom bolesti


Jak svrab može biti toliko stresan da na kraju dovede do depresije ili neispavanosti, kao i otežane koncentracijeKOLIKO puta vam se dogodilo da imate potrebu da se počešete jer je svrab nepodnošljiv. Situacija može da bude vrlo neprijatna, pogotovo ako ste u nepoznatom okruženju. Posle češanja svrab obično prestaje, a osoba na ovu nelagodnu epizodu zaboravlja, misleći da je spontana reakcija organizma.

A da li je baš uvek tako, zašto se svrab pojavljuje i da li mesto na kojem se javlja može da ukaže na specifično oboljenje, objašnjava dermatovenerolog profesor dr Đorđije Karadaglić iz istoimene dermatološke ordinacije:

- Svrab ili pruritis je neprijatan senzorni i emotivni osećaj. Predstavlja fiziološko odbrambeno ponašanje kojim se sa kože uklanjaju štetne supstance, paraziti i drugi iritantni a nevidljivi "stanovnici". Svrab nije bolest sama za sebe, ali je izuzetno važan simptom mnogih kožnih i sistemskih bolesti, kao što je, primera radi, u slučaju obolele jetre. Osim na koži, svrab se javlja i na sluzokoži i konjuktivama. Posebno intenzivan može biti i kod dečijeg ekcema, bolesti poznate i kao dermatitis atopika, kontaktnog dermatitisa, psorijaze, koprivnjače, šuge, malignih bolesti, eritemskog lupusa, sistemske skleroze, kao i siegrenovog sindroma kojeg karakteriše suva sluzokoža usta, jezika, očnih kapaka. Čak i akne mogu biti praćene svrabom.

* Šta preživljavaju osobe sa konstantnim svrabom?

- Jak svrab može biti stresan i iscrpljujući, zbog čega stvara nervozu. Osobe sa intenzivnim svrabom su depresivne ili neispavane, a i teško se koncentrišu. Lokalno češanje može da pruži malo olakšanja, ali zbog narušavanja integriteta kože može da se pogorša postojeće stanje jer se javljaju infekcije i upale. U pojedinim situacijama svrab je prisutan ali kožne promene nisu vidljive. Uzrok ove vrste svraba može biti suva koža, dijabetes, pa čak i malignitet.

* Na šta svrab još može da ukaže?

- Može da ukaže i na određene infektivne i bolesti unutrašnjih organa, neurološke, psihijatrijske. Može da se ispolji i kao posledica uzimanja različitih lekova. Javlja se u svim uzrastima, ali je posebno izražen kod starijih osoba. Iako ne postoje precizni statistički podaci, zna se da od svraba pati i veliki broj bolesnika. Na svrab koji se javlja u perianalnoj regiji, odnosno oko rektuma, posebno treba obratiti pažnju jer može da se ispolji zbog crevnih parazita, gljivičnih i seboroičnih promena, alergijskog kontaktnog dermatita, bakterijske infekcije, maligniteta, dijabetesa, pa čak i psihogenih faktora. Ništa manje nije važan ni svrab u stidnoj regiji. Najčešće nastaje kao posledica iritacije u kontaktu sa kozmetskim ili drugim preparatima. Nastaje i zbog kontakta sa vešom, ekcema, kandidoze, prisustva vaši, psorijaze. No, bez obzira na sve navedene razloge, svrab je na koži najučestaliji zbog dečijeg ekcema ili suve kože. Sa starenjem suvoća koža se pojačava, pa je shodno tome i svrab intenzivniji.

* Kod kojih još bolesti je pojačan?

- Kod infektivnih bolesti svrab je takođe veoma izražen, pogotovo kod šuge, kao i kod crevne zaraze, posebno kod enterobioze do koje dovode parazitarne infekcije u crevima. Isto se dešava i kod strongiloidoze, gde su takođe prisutni paraziti u stolici. Osipi po koži takođe su često propraćeni svrabom. Izražen je i kod buloznih bolesti pemfigus gde su prisutni plikovi, ali i kod hepatobilijarnih bolesti, odnosno oboljenja jetre i žučnih puteva. Endokrine i maligne bolesti takođe mogu da imaju svrab kao simptom, kao i hiper i hipotireoza, obolenja štitne žlezde...

* Gde se izrazito učestalo javlja?

- Posebno je čest kod osetljive kože koja je sama po sebi reaktivna, hiperaktivna i iritabilna. Prepoznaje se po crvenilu, svrabu, bockanju i pečenju. Do ovakvog stanja kože mogu da dovedu fizički faktori kao što je ultravioletna radijacija, ali i hemijski prilikom upotrebe kozmetskih sredstava, sapuna, pa čak i vode. Osetljiva koža nije samo koža lica, već posebno treba voditi računa i o koži temena glave i šaka. Ovi podaci su posebno značajni prilikom lečenja kožnih promena upravo na ovim lokacijama, ali i u svakodnevnom životu radi lakšeg tretiranja kože ukoliko je osetljiva. Ovakav svrab može biti vrlo intenzivan ili jedva prisutan, danonoćan ili da se javlja samo u određenom dobu dana. Može da zahvati celo telo ili pojedine delove.

* Na šta lekar treba da obrati pažnju tokom lečenja?

- U pristupu obolelima posebnu pažnju treba da posveti onome što govori pacijent, dužini trajanja svraba i njegovim karakteristikama, lokalizaciji, dobu dana i godišnjem dobu kada se javlja, prisustvu drugih bolesti... Protiv svraba ne postoji univerzalno sredstvo, pa je dijagnoza najvažnija jer lečenje treba da se usmeri na osnovnu bolest.

JETRA I BUBREZI

VEOMA težak svrab ispoljava se kod hronične bolesti bubrega gde između 25 do 50 odsto bolesnika ima generalizovan pruritus. Ostali imaju svrab na koži leđa, lica, mestu šanta, odnosno mestu gde stoji kanila. Kod bolesti jetre svrab takođe može biti nesnošljiv. Uzrok se krije u zastoju oticanja žuči zbog spoljašnjeg pritiska na ovaj organ ili oštećenju žučnih vodova u samoj jetri. Ovo su, inače, dva najčešća oblika obolevanja - ističe naš sagovornik.

SINDROM CRVENOG ČOVEKA

SVRAB se javlja i kod uzimanja lekova oralno ili preko nanošenja na kožu. Može da se ispolji pri prvom, ali i pri ponovnom nanošenju leka. Međutim, vrlo je teško razlikovati svrab kao posledicu uzimanja lekova. Otežavajuća okolnost je i to, što na stotine lekova mogu da budu izazivači svraba. Primera radi, neki antibiotici daju "sindrom crvenog čoveka", odnosno osoba nakon uzimanja može da bude crvena u celosti ili će joj biti crven gornji deo trupa. Zbog mogućeg izazivanja svraba treba obratiti pažnju i na antimalarike, opijate, peniciline i tetracikline, antiepileptike, kontraceptive, a vrlo često i na kortikosteroide - naglašava ovaj stručnjak.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak