Decenija od proglašenja - gde su Beograd i Priština danas

N1 info, Jelena D. Petrović 19.02.2018 10:54
Decenija od proglašenja - gde su Beograd i Priština danas


Prošlo je deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Gde su Beograd i Priština bili tada, a dokle se deceniju kasnije stiglo u pregovorima?"Te 2008. slavlje na ulicama Kosova - teritorije koja je u preambuli Ustava Srbije definisana kao srpska pokrajina, iako ga je 109 tadašnjih poslanika Skupštine Kosova, za nešto više od pola sata, proglasilo nezavisnom državom. 

"Za Srbiju ne postoji i nikada neće postojati lažna država nezavisno Kosovo na njenom tlu", rekao je tada premijer Vojislav Koštunica.

Zbog Kosova je nekoliko dana nakon Koštuničinog govora goreo Beograd. U narednim godinama Srbija je ostala dosledna da ne prizna otcepljenje, a beogradska i prištinska delegacija su zbog fusnote kraj imena Kosova napuštale skupove u znak protesta. Poslednji takav viđen je pre manje od godinu dana, kada je ministar Aleksandar Vulin, zbog prisustva delegacije Kosova, otišao sa komemoracije povodom godišnjice oslobođenja austrijskog Mauthauzena.

Kosovska zastava među državama ne može da bude i to je zlo", rekao je Aleksandar Vulin, 7. maja 2017.

Deceniju od proglašene nezavisnosti na severu Kosova poruke o okupaciji srpske pokrajine, a iz Beograda je jednu, u kameru, svetu poslao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Na desetu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bi bilo odgovorno i iskreno reći da je projekat otcepljenja srpske pokrajine Kosova i Metohije propao i da je potrebno naći novu formu rešenja kako bi se uspostavio trajan mir i stabilnost u ovom delu Evrope", poručio je Marko Đurić.

A mogu li Beograd i Priština do dogovora? Predsednik Srbije dobrim smatra rešenje koje će teško "niz grlo" obema stranama. Šef srpske diplomatije, pak, odbacuje mogućnost da, u zamenu za priznanje - po želji Hašima Tačija, Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Pa je l znate kad će to da bude? Pa nikad. Mislim da ljudi neki imaju pogrešne percepcije, našu pruženu ruku smtraju kao kapitulaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Rešenja koja spominje Vučić profesor Vladeta Janković smatra prenemaganjima. Sve se, dodaje, svodi na model dve Nemačke, odnosno model po kome se Srbija i Kosovo ne priznaju, ali su članice UN-a.

"Sve ovo što Vučić izvodi, te patnje njegove, ozbiljni, dramatični nastupi, apeli na razum svode se na to - prihvatite da oni budu članice Ujedinjenih nacija. Onog trenutka kad oni budu član UN, vi ste pustili Kosovo iz ruku", smatra profesor u penziji Vladeta Janković.

U konačnici će, sudeći prema poslednjim najavama, o statusu Kosova na referendumu odlučivati narod. Do tada u Srbiji Kosovo ostaje nesumnjivo vodeća tema o kojoj se vodi takozvani unutrašnji dijalog.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak