Lavrov: Uslovljavanje Zapadnog Balkana pogrešna politika EU

N1 info 19.02.2018 10:45
Lavrov: Uslovljavanje Zapadnog Balkana pogrešna politika EU


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate - ili Rusija ili Zapad - veoma pogrešna politika.Odgovarajući na pitanje o dovođenju spoljne politike Srbije u sklad sa politikom EU, a što bi podrazumevalo i uvođenje sankcija Rusiji, Lavrov je rekao da bi države same trebale da procene koliko uslovi ulaska u EU odgovaraju njihovim nacionalnim interesima.

"Nikada predsednik (Aleksandar) Vučić, govoreći o prioritetu ulaska Srbije u EU, nije govorio da će to biti učinjeno na račun Rusije. Suprotno, on je isticao da će ruski pravac spoljne politike, ruski pravac saradnje, ostati veoma važan za Srbiju i ja sam uveren da to odgovara interesima srpskog naroda", rekao je Lavrov u intervjuu dopisnici agencije Beta Zorani Bojić Sisoevoj uoči posete Srbiji 21. i 22. februara.

Lavrov je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije, a da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.  

Govoreći o Kosovu Lavrov je naveo da će Rusija prihvatiti bilo koje rešenje koje dogovore Beograd i Priština i dodao da je bez tog dogovora besmisleno govoriti o mestu Kosova u UN.  

Šef ruske diplomatije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u regionu, naglasivši da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, kao i da ne odustaje od namere da reši problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

"Svoje prisustvo na Balkanu vidimo isključivo konstruktivno. Rusija nikada u istoriji Balkana nije donosila konfrontaciju, i uvek se starala da u istoriji Balkana likvidira konfrontaciju. Pomagala je balkanskim državama da odbrane interese svoje državnosti, interese svojih predaka, svojih religioznih, kulturnih, civilizacijskih korena", istakao je Lavrov.

Kako je naveo Lavrov, program posete Beogradu predviđa susret sa predsednikom, premijerom, potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova, a predviđeni su i kulturni dogadjaji posvećeni godišnjici odnosa Srbije i Rusije, kao i poseta Hramu Svetog Save.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak