Dačić: Kosovo je čardak ni na nebu ni na zemlji

Kurir 18.02.2018 20:53
Dačić: Kosovo je čardak ni na nebu ni na zemlji


Od mene za dan nezavisnosti takozvanog Kosova čestitka iz Burundija. To pokazuje koliko je krhka nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju prikazuju građanima, poručio šef diplomatijeUz vest da je Burundi povukao akt o priznanju nezavisnog Kosova, šef srpske diplomatije Ivica Dačić objavio je juče i nameru Srbije da ne pristane na uslove koji znače da mora da prizna kosovsku nezavisnost, a koje je nagovestio njegov nemački kolega Zigmar Gabrijel prilikom obilaska Beograda i Prištine.

- Eto, od mene za dan nezavisnosti takozvanog Kosova čestitka iz Burundija. To pokazuje koliko je krhka nezavisnost Kosova, koliko je lažna lista koju prikazuju građanima - napominje Dačić.


Nema fotelju u UN

Kako je za Kurir precizirao, evidencija MSP pokazuje da je Kosovo priznalo najviše 107 država, a najmanje 86 je onih koje nisu.

- Više od 80 priznanja je došlo u vreme Tadića i Jeremića. Tu se nalaze zemlje koje nisu priznale Kosovo, zemlje koje nisu članice UN, kao i one koje su povukle priznanje Kosova kao nezavisne države - objasnio je Dačić i napomenuo da Kosovo nije članica UN, OEBS, Saveta Evrope... „i daleko je od međunarodno priznate države“.

On je ocenio da je Kosovo „čardak ni na nebu ni na zemlji, samo što je daleko od čardaka“.

- Sad će neko da kaže: Burundi, to je neka zemlja tamo u Africi. Pa jeste, Barbados je velika sila baš. Ako niste znali, Burundi ima 10-11 miliona stanovnika. To su sve zemlje koje su u prijateljskim odnosima s bivšom Jugoslavijom. I Barbados, doći će uskoro izbori tamo. Ne sekirajte se, samo treba biti uporan - rekao je Dačić, aludirajući na poslednju zemlju koja je priznala Kosovo.


Dupli aršini Gabrijela

Šef srpske diplomatije je rekao i da je „arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno“ da se Srbiji postavljaju takvi uslovi i objasnio da je odluka Burundija najbolji odgovor Gabrijelu, za koga je otkrio da je bio gost na ručku kod kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija.

- Što ne ide u Madrid da traži od Španaca da priznaju Kataloniju, što ne ide u Skoplje da ih ubedi da priznaju BJRM, pošto ih je Nemačka tako priznala. Moj posao nije da se udvaram Gabrijelu nego da branim interese Srbije. Doslovce je tako rekao u Prištini i posle toga je otišao na ručak kod Pacolija kući. Nemam ja ništa protiv, neka svako misli šta god hoće, ali sa Srbijom tako ne može da se razgovara - poručio je Dačić i podsetio da se Srbija radovala ujedinjenju Nemaca.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova zapravo obeležavamo deset godina od rušenja sistema međunarodnog prava i principa suverenosti država. On se obratio javnosti na engleskom jeziku i ocenio da je protekla dekada bila „dekada ohrabrenja za separatističke pokrete koji su počeli da se bude širom sveta i to će nastaviti da čine pozivajući se na slučaj samoproglašenog Kosova“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak