Đurić: Kosovo i Metohija su bili i biće srpski

RTV 17.02.2018 19:37
Đurić: Kosovo i Metohija su bili i biće srpski


Na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, svako objektivan mora priznati da je secesionistički projekat u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, onako kako je bio zamišljen, neuspeo i da je potrebno tražiti novi vid rešenja kako bi se u ovom delu Evrope uspostavio trajan mir i stabilnost, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić."Šta su rezultati tog nazovi državotvornog projekta secesionista na Kosovu: blizu četvrt miliona srpskih izbeglica, ugrožene srpske hrišćanske crkve i manastiri, bujanje islamskog verskog ekstremizma, kriminala i bezakonja, najveća nezaposlenost u Evropi, hronična politička nestabilnost", naveo je Đurić u autorskom tekstu za današnju "Politiku".

Oni koji veruju da se jednostranom secesijom političke oligarhije u Prištini završava istorija na Balkanu, ne znaju ništa ni o istoriji, ni o Balkanu, kaže on i dodaje da su se zastave i politička uređenja u Prištini u proteklom veku menjale više od 10 puta te da ništa od toga nije dovelo do rešenja problema.

"Srbija je spremna da se suoči sa problemom na zreo i odgovoran način, ali Srbija nikad neće nijednim neopozivim činom priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji", ističe Đurić.

Konflikt dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, kaže, nije moguće rešiti tako što će se jednoj strani dati podrška za nerazumne zahteve na račun druge.

"Rešenje, da bi bilo održivo, mora uzeti u obzir interese oba naroda", navodi on.

"Na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, obeležavamo 10 godina od rušenja sistema međunarodnog prava i principa suverenosti država", ističe Đurić.

On ocenjuje da je protekla decenija bila dekada ohrabrenja za separatističke pokrete koji su počeli da se bude širom sveta i to će nastaviti da čine pozivajući se na slučaj samoproglašenog Kosova.

"Ono što su sponzori kosovske nezavisnosti nazvali jedinstvenim slučajem zapravo je postalo inspiracija mnogima koji veruju da posezanjem za jednostranim aktima ili nasiljem mogu da na teritorijama suverenih država stvaraju nove pseudodržavne tvorevine", objašnjava Đurić.

Prema njegovom mišljenju, tzv. nezavisnost Kosova, iako lažno predstavljena kao projekat zaštite ljudskih prava, bila je samo cinična geopolitička igra silnih i moćnih.

Podsećajući da je Srbija nedavno obeležila Sretenje, on je istakao da se tim praznikom obeležava obnova državnosti Srbije koja, kako je rekao, nije iznikla ni iz čega, već je nastala na viševekovnoj državotvornoj tradiciji i na temeljima srednjovekovne nemanjićke države.

"Ti temelji bili su i jesu na Kosovu i Metohiji", naglasio je Đurić i dodao da je Kosovo bilo i da će biti srpsko.

Drecun: Propali pokušaj Kosova do međunarodnog kapaciteta

Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je izjavio da je i posle 10 godina jasno da samoproglašena tvorevina Kosovo ne može da dobije pun međunarodni kapacitet koji joj je potreban kako bi u pravom smislu te reči bila država, a koji se dobija članstvom u Ujedinjenim nacijama.

"I ne samo to, oni su u potpunom zastoju na putu ka EU. Mogu samo da računaju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji se sklapa sa teritorijom, a ne sa državom", istakao je Drecun za RTS.

Prema njegovim rečima, sve što bi bilo korak više Kosova ka EU, blokirala je nedavno i Španija, navodeći da ništa što je vezano za dalje napredovanje u članstvu EU Kosovo ne može da očekuje.

"Taj propali pokušaj Kosova da stekne puni međunarodno-pravni kapacitet nam ukazuje da se priprema rasplet događaja na KiM. Mnogi drugi događaji to pokazuju, kao što je potvrda jednog američkog zvaničnika da su albanski političari sa Kosmeta razgovarali sa nekim zapadnim zvaničnicima o eventualnoj podeli Kosova", ukazao je Drecun.

Ističe da to menja do juče "zabetonirani" stav albanskih političara sa Kosmeta "da je sve završeno, da je Kosovo država i da Srbija samo treba da prizna takvu državu".

"Oni doživljavaju neuspehe kao nekakva država i na međunarodnom planu i na unutrašnjem planu. Mislim da je to granica preko koje oni ne mogu da idu dalje, već će morati da sednu i da se dogovore sa Srbijom", smatra Drecun.

Navodi da i albanska strana verovatno priprema svoju platformu kojom će predstaviti kako oni vide konačno rešenje za KiM, dok Srbija ima unutrašnji dijalog koji treba da rezultira predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje kosovskog problema.

"Tek kada se dogovorom reši status Kosova onda možemo da očekujemo da to može da bude održivo i trajno rešenje. Mislim da je na to ciljao predsednik Vučić kada je rekao 'ili da svi da budemo podjednako nezadovoljni ili pomalo zadovoljni', znači kompromisno rešenje", zaključio je Drecun.

Plakati sa natpisima "10 godina okupacije" na severu KiM

Na severu Kosova i Metohije danas su "osvanuli" plakati sa natpisima "10 godina okupacije Kosova i Metohije" i na crnoj pozadini prikazane ruke sa lisicama.

Plakati su lepljeni u centralnom delu severene Kosovske Mitrovice, a pored srpskog ispisani su i na albanskom i engleskom jeziku.

Prištinska Koha ditore za plakate u severnom delu KiM kaže da je preko tih parola poslana poruka da je Kosovo i Metohija deo Srbije, da je okupirano od strane međunarodne zajednice, a dodaje i da policija u severnom delu Kosovske Mitrovice nije imala nikakav odgovor u vezi tih plakata.

Koha piše i da kanal RTK2 koji emituje program na srpskom jeziku danas imao uobičajen program, bez ikakvih podsećanja na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti.

Navode i da je za taj kanal danas "potpuno običan" dan, a na programu nije prikazan logo koji bi pokazao da se radi o danu kada je pre 10 godina samoproglašena nezavisnost.

Kažu i da je čas u školama na području čitavog KiM trebalo da počne pričom o nezavisnosti, ali to nije bio slučaj u školama u Gračanici.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak