Vučić: Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU

Politika 17.02.2018 12:46
Vučić: Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU


Srpski narod je taj koji će odlučivati o pri­zna­vanju nezavisno­sti Ko­sovaTeško da bi Srbi priznali nezavisno Kosovo u zamenu za članstvo u EU, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, dodajući da se deset godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine takav izbor sve vreme stavlja pred Srbiju da to prihvati, „da postanemo veliki, da razumemo da smo sve to izgubili”. Ocenjujući da samo kompromis može izvesti srpsku pokrajinu iz stanja „zamrznutog konflikta”, Vučić je istakao i da svuda govori, pre svega u Briselu, da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, baš kao što je i Srbi, u skladu s Ustavom Srbije, smatraju našom.

„Potreban je kompromis za bilo kakav dogovor, ne možete imati jednu stranu koja sve dobija dok druga nema ništa. Jedna strana ne može biti zadovoljna, a druga nezadovoljna jer to neće voditi do rešenja. Ono je moguće samo ako su obe strane zadovoljne, ili barem delimično”, naglasio je Vučić u intervjuu za Rojters a prenosi RTS.

Na pitanje kako tumači izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela da će Srbija postati članica EU samo ako prihvati nezavisnost Kosova, predsednik Srbije je odgovorio da to nije jedina opcija i da postoji više modela za Kosovo.

„Ljudi stvari vide pojednostavljeno i kažu ’taj deo teritorije je naš, a ne njihov, to je tako’. Postoji mnogo različitih modela koje bi jedna ili druga strana teško prihvatile. Obe strane imaju nešto što je teško da prihvate i to su onda najbolji modeli. Ali za to je potrebno još mnogo razgovora, mnogo političke dobre volje i u Prištini, a ne samo u Beogradu, kao i u Briselu, da se dođe do kompromisa umesto što bi se samo nastavljao pritisak na Srbiju”, naveo je predsednik Srbije.

O eventualnom priznanju će se, dodao je Vučić, odlučivati na samo jedan način, a u Rojtersovom tekstu se navodi da srpsko rukovodstvo traži formulaciju za referendumsko pitanje. Predsednik Srbije objašnjava da odgovor na pitanje treba da dâ narod koji, kako kaže, Kosovo i Metohiju većinski vidi kao kolevku svoje pravoslavne vere.

„Srpski narod je taj koji će odlučivati o priznavanju nezavisnosti Kosova, narod je uvek taj koji odlučuje. Možda mislite da bi to moglo dobiti većinsku podršku u Srbiji, ali ja nisam tako siguran”, rekao je Vučić.

On je ukazao da su u slučaju Kosova svi pravni principi bili bukvalno pogaženi. „Zakon je bio pogažen, prekršen tako što je data nezavisnost Kosovu i šta god da vam kažu nemaju odgovor na to pitanje. Sada bi oni trebalo da odustanu od toga, a mi da razumemo stvarnost i pokažemo razumevanje za odnose u svetu kao i na Kosovu i Metohiji, da shvatimo da Kosovo nije celo naše, kao što su nas učili, ali da, naravno, ni sve nije njihovo kao što pokušavaju da pokažu i dokažu”, poručio je Vučić.

On je dodao da će svako ko je realan, ozbiljan i razuman tragati za kompromisnim rešenjima.

„Ako oni odbiju kompromisna rešenja, to neće biti prevelika tragedija, osim što će to biti loše vesti za srpsku zajednicu. Imaćemo zamrznuti sukob više decenija, koji će u jednom trenutku, za 20 ili 30 godina, nažalost biti odmrznut. Znate šta to znači. Zbog toga ja toliko insistiram na miru i stabilnosti, na pregovorima i rešenju jer takvo stanje ne bismo smeli da ostavljamo našoj deci i unucima. Kao što je veliki srpski pisac Borislav Pekić govorio – ne bismo smeli da ljubimo zemlju naših predaka već zemlju po kojoj će naša deca hodati”, naveo je Vučić.

Rojters podseća i da je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost koju je priznalo više od 100 država, uključujući neke zapadne sile. Ipak, kako navodi ta agencija, od 28 članica EU priznanje nije dalo pet država, zbog čega, ocenjuje, Unija ne može da ima jedinstven stav o statusu južne srpske pokrajine.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak