Nova trka za „Zlatnog medveda”

NoviMagazin 15.02.2018 20:46
Nova trka za „Zlatnog medveda”


Američki reditelj Ves Anderson i njegov film "Isle of Dogs" (Ostrvo pasa) večeras će otvoriti 68. Međunarodni filmski festival u Berlinu (Berlinale), prvi veliki festival u Evropi od izbijanja skandala o seksualnom uznemiravanju u filmskog industriji, prenela je agencija Frans pres.Organizatori festivala se nadaju da će pronaći ravnotežu između filmskog glamura i stavova o budućnosti kinematografije u svetlu skandala koji je izbio u oktobru prošle godine otkrivanjem afera o seksualnom unemiravanju čuvenog holivudskog producenta Harvija Vanjstanja.

Promoteri te kulturne manifestacije tvrde da žele da promovišu raznolikost navodeći da se u takmičarskom delu za Zlatnog medveda nalaze filmovi četiri rediteljke a da na spisku filmova koji će biti prikazani nema ličnosti koje su mete optužbe o seksualnom uznemiravanju.

Na festivalu će tokom 11 dana biti tradicionalno prikazano 400 filmova, a filmsku smotru će otvoriti Anderson, koji je svetski poznat po filmu "Grand Budapest Hotel", koji je 2014. godine dobio Gran pri žirija festivala u Berlinu.

Predsednik žirija, koji će na spisku od 19 filmova birati najbolje ostvarenje za Zlatnog medveda, biće nemački reditelj Tom Tikver. U žiriju će između ostalih biti belgijska glumica Sesil de Frans, američka producentkinja Adel Romanski i japanski kompozitor Ruići Sakamoto.

Na festivalu, koji traje do 25. februara, biće prikazani i autorski filmovi kao i ostvarenja velikih producentskih kuća.

Na programu će biti film "Eva" psihološki triler reditelja Benoa Žakoa sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, kao i "La Priere" (Molitva) francuskog reditelja Sedrika Kana.

Američki reditelj Gus Van Sant će predstaviti novi film "Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot" (Ne brini, neće daleko stići pešice) sa glumcem Hoakinom Feniksom.

Reditelj Stiven Soderberg će predstaviti eksperimentalni film "Unsane" (Nezdravo) koji je snimio samo uz pomoć pametnog telefona.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio film "On body and soul" (O telu i duši) mađarske rediteljke Ildiko Enjedi.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. a od 1978. godine održava se svake godine u februaru.

Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak