Versaj: Raskošni dvorac kralja Sunca

Lepota i zdravlje 14.02.2018 14:04
Versaj: Raskošni dvorac kralja Sunca


Topla preporuka za sve istraživače prestonice Francuske! Ukoliko ste ljubitelj umetnosti i arhitekture uživaćete u poseti jednom od najlepših dvoraca na svetu-francuskom dvorcu Versaj.Versaj je smešten u istoimenom gradu koji se nekada smatrao predgrađem Pariza, a danas je predstavljen kao zaseban grad u njegovoj neposrednoj blizini. Nekadašnji glavni grad Francuskog kraljevstva pruža neverovatan užitak svakom zainteresovanom za obilazak Versajske palate.

Prijateljski savet je da zanemarite svoju lenjost i u ranim jutarnjim časovima pođete put Versaja jer ćete i sa prilično ranijim dolaskom primetiti nepregledan broj turista koji iščekuju otvaranje kapija kompleksa za posetioce. Naime, redovi zainteresovanih iz čitavog sveta pružaju se daleko, pa svakako vam neće biti od koristi ako se odlučite za podnevnu ili nešto kasniju posetu, naročito kada je unutrašnjost ovog velelepnog zdanja u pitanju.

Nezvanično najlepši dvorac Evrope dnevno ugosti neverovatan broj ljudi, pruži im uvid u viševekovno stvaralaštvo francuskog naroda i način života kraljevskih porodica, kao i njihovu zaostavštinu u vidu brojnih komada nameštaja, umetničkih slika i skulptura.

Nekadašnje skrovište tokom lova za kralja Luja XIII, a kasnije rezidencija njegovih naslednika u kojima je u pojedinim trenucima živelo i do 6000 ljudi, danas se smatra od izuzetnog značaja, kako za arhitekturu i umetnost, tako i za istoriju.

Ukoliko pristupite Galeriji ogledala, dvorani koja se naziva još i “Galerijom Luja XIV”, bićete očarani lepotom i luksuzom prostorije, kao i njenom osvetljenošću prirodnim svetlošću, odnosno sunčevim zracima. Nažalost, vrlo je verovatno da će vam čitav doživljaj biti umanjen zbog velikog broja posetilaca. Da biste to izbegli, planirajte obilazak ranim jutarnjim časovima. Uovoj dvorani odigrali su se brojni istorijski događaji poput venčanja Luja XVI, krunisanja nemačkog cara i pruskog kralja Vilhelma, kao i potpisivanje mirovnog sporazuma kojim je prekinut Prvi svetski rat.

Eksterijer čitavog kompleksa je zaista veličanstven. Neverovatno dizajnirani parkovi prostiru se na oko 90 hektara,i ukrašeni su brojnim fontanama, skulpturama i minijaturnim lavirintima. Ceo prizor ostaviće vas bez daha.

Njihova stepenasta izgradnja od ulaza prema samom dvorcu, nalik na kaskadnu pozicioniranost je fascinantna i samo dodatno ulepšava doživljaj posete.

Obavezno isplanirate čitav dan za posetu samim baštama i parkovima koji okružuju Versajsku palatu, jer ćete nesumnjivo uživati u ovom zelenom prostranstvu.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak