Plenković: Dogovor o radnoj grupi za pitanje ratne odštete

N1info 13.02.2018 16:00
Plenković: Dogovor o radnoj grupi za pitanje ratne odštete


Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković rekao je da se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna grupa koja će se baviti temom ratne odštete.Komentarišući svoj jučerašnji sastanak s Vučićem, kazao je da je u razvoju odnosa sa susedima potrebno u celosti rešiti sva pitanja koja su na dnevnom redu i zato juče s Vučićem nije samo razgovarao o novoj evropskoj strategiji proširenja, situaciji u regionu i ekonomskoj saradnji, nego i onome što je ostalo.

"A ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rešavati u razdoblju koje je ispred nas", rekao je.

Kazao je da je s Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna grupa koja će se baviti temom ratne odštete.

Govoreći o rešavanju pitanja granice na Dunavu, premijer je rekao da "zbog slovenačke manipulacije" hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.

"Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnog prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo videti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom", zaključio je.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak