Onlajn "izazovi" tinejdžera u Srbiji su sve suroviji i opasniji

Blic 13.02.2018 10:55
Onlajn "izazovi" tinejdžera u Srbiji su sve suroviji i opasniji


Selfi sa drogom u školi, ispred policijske stanice samo je jedan od bizarnih onlajn izazova u kojima se takmiče tinejdžeri u Srbiji, u kojima često ne prezaju ni da ugroze svoj život.Iako se policija uključila u potragu za tvorcem instagram stranice "Droga Srbija", koja je ubrzo ugašena, nije se zaustavio talas fotografija mladih, najčešće tinejdžera, kako konzumiraju drogu na javnim mestima. Nedavno je napravljena nova "Srbija Droga" gde su korisnici takođe slali sporne fotografije.

Međutim, sve surovije i sve opasnije igre mladih teraju strah u kosti svakom roditelju u Srbiji - smrtonosna onlajn igra "Plavi kit" gde se deca, nakon što se pridruže igri, pozivaju na samopovređivanje i samoubistvo, ili izazov "Prašak za veš" u kojoj školarci žvaću paket tečnog deterdženta i snimke stavljaju na društvene mreže samo su delić užasnih trendova koji haraju osnovnim i srednjim školama. Lekari u Srbiji bili su šokirani kada su primili nekoliko slučajeva dece umalo udavljene zbog strašne "Igre davljenja" - osoba koju druga steže oko vrata treba da izdrži što duže dok se ne onesvesti.

Marina Nadejin Simić, dečji psiholog i psihoterapeut, objašnjava za "Blic" da mladima u adolescenciji delovi mozga koji regulišu procese odlučivanja, složenog rasuđivanja i logike nisu u potpunosti funkcionalno razvijeni, te su skloni ulasku u različite rizične situacije.

Onlajn "izazovi" tinejdžera u Srbiji su sve suroviji i opasniji
U igri davljena pobednik je onaj ko se ne onesvesti

- Nesigurni i zbunjeni, sa nestabilnim vrednosnim sistemima koje im plasira društveno okruženje, nedovoljnom ili neadekvatnom kontrolom od roditelja, mladi će se potruditi da se dokažu, pa makar i na ovako bizarne i autoderstruktivne načine - upozorava psiholog Marina Nadejin.

Dilema roditelja svakako leži u tome koliko i da li treba kontrolisati aktivnost deteta na internetu.

- Postavite računar u zajedničke prostorije, da biste povremeno mogli da vidite šta dete radi. Kod impulsivne dece bi čak trebalo ograničiti upotrebu mobilnih telefona, a sa sticanjem poverenja u dete treba postepeno i povećavati dozu slobode i privatnosti - priča psiholog, dodajući da treba razgovarati sa decom, osluškivati njihove potrebe, ne držati pridike, raspravljati o različitim vrednostima koje plasiraju mediji, ne nametati deci svoje stavove.

Osim roditelja, veliku ulogu u zdravom odrastanju dece igra i škola. Medicinska škola "Beograd" već godinama se bori protiv zloupotrebe interneta.

- Pre dve godine smo doveli stručne ljude sa Fakulteta za bezbednost i pokrenuli akciju bezbednosti u svakom smislu, pa i sajber-bezbednosti. Održali smo predavanje za roditelje, nastavnike i učenike o tome koliko je ozbiljno i kakve posledice može da ima neko bezazleno objavljivanje slika. Naši đaci su pokušavali da se slikaju u mantilima, sa pacijentima, trudnicama... To je van pameti, nije dobro ni etički. Naša škola ima četiri pravilnika i etička kodeksa u školi. Umeli su da me kritikuju da sam rigorozna, ali crta se mora podvući, ovoj deci niko ne govori posledice koje nosi njihovo ponašanje - priča za "Blic" Nada Trifković, direktorka ove škole.

Osnaživati ličnost

Ukoliko roditelj primeti da mu dete učestvuje u nekom od bizarnih onlajn trendova, psiholog Marina Nadejin Simić savetuje da treba smireno razgovarati s detetom, pokušati utvrditi razloge uključenja u igru...

- Svaki roditelj će biti prepadnut, ali povišen ton neće biti efikasan. Tada je potrebna mnogo veća kontrola deteta. Treba razvijati odnos poverenja sa detetom i doživljaj da može uvek da vam se obrati ma šta uradilo. To naravno ne znači da ćete pravdati i ignorisati njegove greške - kaže ona, i dodaje da je u nekim situacijama potrebno obratiti se stručnjacima koji će raditi na osnaživanju ličnosti deteta i razvoju emocionalnih i socijalnih veština.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak