Puca savez SAD i Turske?

Novosti 12.02.2018 20:58
Puca savez SAD i Turske?


Teške teme uoči posete američkog državnog sekretara Ankari. Čavušoglu: Ili popravljamo odnose, ili se oni raspadajuODNOSI između SAD i Turske su na “kritičnoj tački” i mogli bi potpuno da se raspadnu, upozorio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu uoči dolaska američkog kolege Reksa Tilersona koji kasnije ove nedelje stiže u Ankaru.

A Bela kuća je, posle susreta američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Mekalistera i portparola turskog predsednika Erdogana u nedelju saopštila da su dve saveznice u NATO razgovarale o dugoročnom strateškom partnerstvu, strateškim izazovima i situaciji u regionu.

- Naši odnosi su na kritičnoj tački. Ili ćemo popraviti naše odnose ili će se oni potpuno raspasti - rekao je Čavušoglu na konferenciji za medije u Istanbulu.

Odnosi između Ankare i Vašingtona, već napeti od propalog puča jula 2016. godine, dodatno su pogoršani zbog američke podrške sirijskim kurdskim borcima, koji su glavni saveznici SAD u borbi protiv Islamske države. Turska ih, međutim, smatra teroristima i protiv njih je 20. januara pokrenula vojnu operaciju u sirijskoj enklavi Afrin.

Čavušoglu je optužio SAD da namerno odugovlače borbu protiv ekstremista Islamske države, da ne bi prekinuli veze sa sirijskim kurdskim borcima, što Ankara traži. On smatra da SAD treba da naprave konkretne poteze da bi povratile poverenje Turske.

SMRTONOSNA "GRANČICA"

Tokom operacije “Maslinova grančica” kod Afrina na severu Sirije, turske oružane snage neutralisale su 1.369 pripadnika snaga koje Ankara smatra terorističkim, saopštio je Generalštab turskih oružanih snaga koji je 20. januara objavio početak ove operacije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak