Ishrana za hipertenziju

Novosti 12.02.2018 18:38
Ishrana za hipertenziju


Na normalizovanje krvnog pritiska u dobroj meri utiče i način ishraneOSIM lekova, na normalizovanje krvnog pritiska u dobroj meri utiče i način ishrane. Stručnjaci preporučuju koje namirnice u ishrani treba da se nađu zavisno od toga da li imate visok ili nizak krvni pritisak.

* Hipertenzija zahteva ograničavanje upotrebe soli na jedan do dva grama dnevno. To znači da iz ishrane treba da se izbace prerađevine od suvog mesa, šunke i ostale prerađevine konzervirane solju. Začini takođe treba da se smanje, a pod obavezno da se ograniči ili izbaci alkohol. Neophodno je da se konzumira niskokalorična hrana sa što manje masti i šećera. Obroci treba da su manji i češći, što bogatiji povrćem i voćem. Poželjno je i umereno bavljenje fizičkom aktivnošću, kao što je šetnja ili lagane vežbe - plivanje, vožnja bicikla...

* Hipotenzija, suprotno visokom krvnom pritisku, zahteva redovnu upotrebu slanih rastvora, u vidu instant supa i slanih jela. Obavezno je i unošenje veće količine tečnosti kroz sokove i vodu. Treba izbegavati nagle pokrete, kao što je naglo ustajanje iz kreveta ili sa stolice, ali i rad na visokim temperaturama. Treba izbegavati jako sunce i zatvorene prostorije sa manjkom svežeg vazduha.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak