Srpski festival u Nort Portu

Srpska dijaspora 12.02.2018 18:20
Srpski festival u Nort Portu


Na imanju crkve Sveti Sava, u mestu Nort Port na Floridi, održan je, sa velikim uspehom, osmi Srpski festival. Nastupila je lokalna folklorna grupa "Heroina Milunka Savić", kao i ansambli iz drugih mesta na Floridi. Srpska zajednica u Nort Portu ima sve više članova, ali i onih koji tamo provode samo zimske mesece.Osmi godišnji Srpski festival na imanju Sveti Sava u mestu Nort Port na Floridi počelo je intoniranjem američke i srpske himne. Među posetiocima ima Srba koji su tu stalno nastanjeni i drugih, koji provode na Floridi pola godine, tj. zimski period i dođu iz Čikaga, Klivlenda, Nju Džersija i Kanade.

Parohija je osnovana pre tri decenije. Crkva se upravo završava što je za ovdašnje žitelje ispunjenje dugogodišnjeg sna. Svi kažu da su oduševljeni novim sveštenikom Sašom Đurđevićem, koji je došao iz Valjeva u aprilu.

„Ako Bog da, svi smo se dogovorili i složili da prihvatimo jednu vrlo zanimljivu ponudu i to će biti jedinstveno u ovim krajevima. Naš ikonostas će biti, izrađen ne u duborezu, nego u kamenorezu", kaže sveštenik Saša Đurđević, crkva Sveti Sava, Nort Port, Florida.

„Ja sam osnivač ove parohije 1988. Nas 17-oro je bilo u kući Milice Živković tada", kaže Žarko Lazić, osnivač parohije.

„Svakog petka učimo azbuke, počinje u 5 sati, a od pola 6 do 6 učimo pesme, srpsku poeziju", kaže Miroslav Đurić, predsednik Crkvenoškolske opštine, Nort Port.

Na Floridi je sazidano devet srpskih crkava u poslednjih 20 godina. Tako su i ovde došli posetioci iz drugih mesta.

„Imamo novu crkvu koju smo izgradili pre 12 godina. Tu se služi liturgija svake nedelje", kaže Sreto Vidačak, predsednik Crkvenoškolske opštine, St. Petersburg.

Sve je posebno oduševio nastup poznatog pevača Radiše Uroševića. U Nort Portu su upravo osnovali svoju folklornu grupu Heroina Milunka Savić, a gostovali su i brojni drugi ansambli.

Baš kao na festivalima u Čikagu i u drugim mestima, bilo je i raznovrsne hrane, od pečenja do domaćih pljeskavica, ćevapa i palačinki.

Srpski festival u Nort Portu na Floridi privlači sve više posetilaca. Nije ni čudo, jer je u to vreme na Floridi toplo, a u Čikagu pada sneg.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak