Vučić i Grabar Kitarović: Moraćemo da razgovaramo, nema pitanja s jednostavnim odgovorom

Novosti 12.02.2018 14:58
Vučić i Grabar Kitarović: Moraćemo da razgovaramo, nema pitanja s jednostavnim odgovorom


Vučić i Grabar Kitarović: Moraćemo da razgovaramo, nema pitanja s jednostavnim odgovoromPredsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Zagrebu da su u razovoru s njegovom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gde su njihovi nestali članovi, te najavio da će dve strane u naredne dve godine pokušati da rese problem granica, a ako ne dođu do rešenja o tome će morati da se ide na međunarodnu arbitražu.

Takođe, kako je rekao na zajedničkoj konfernciji za novinare, i Srbija i Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u politickim sistemima i jedne i druge zemlje.

"Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala resenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić.

Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu baš u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je, neće biti napretka.

Kako je rekao, sa hrvatskom koleginicom razgovarao je o pripadnicima manjina i šta mi možemo da uradimo za hrvatsku manjinu u Srbiju, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

To je, podvukao je, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima.

Sve o poseti Vučića Hrvatskoj možete da pročitate OVDE.

"Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će posle sastanka poboljšanje prava srpkog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", poručio je predsednik Srbije.

On je zahvalio predsednici Grabar Kitarović što je primetila da je na osnovu subotičke Deklaracije dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

Podsetio je da je rešeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Jelačića...

"Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo rešili, hoćemo da se ponosimo rešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji", poručio je predsednik Vučić.

Uložićemo, kaže, i u verske objekte, a bilo je razgovora sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, koji ima određene ideje kako dodatno da pomognemo i "sa tim nemamo ama baš nikakav problem", istakao je Vučić.

VUČIĆ: NISU ME UZNEMIRILI PROTESTI U HRVATSKOJ


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zagrebu da se nije uznemirio zbog protesta kojima je dočekan.

Vučić je na konferenciji za novinare s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović rekao da ne zna koliko je protesta bilo, ali da je video natpise na kojim je, kako je rekao, "pisalo nešto oko izvinjenja, pisalao je 'četnik početnik', 'barabo vrati se u Srbiju".

On je rekao da ga protesti nisu uznemirili i da ga je Grabar Kitarović "pristojno dočekala".

"Nisam se uznemiranio ni kada u Srbiji protestuju protiv mene", rekao je Vučić.

On je rekao da nikome ne želi da se dodvorava, ali da on nije "nikakav četnik", niti da je to ikada bio bilo ko u njegovoj porodici.

GRABAR KITAROVIĆ: U MNOGIM SE OTVORENIM PITANjIMA NISMO SAGLASILI, U NEKIM SMO SE PRIBLIŽILI


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu postigli saglasnost o mnogim otrvorenim pitanjima, da su se negde približili, te izrazila uverenje da će se po nekim drugim pitanjima u budućnosti približiti i rešiti.

Predsednica Hrvatske je na zajedničkoj pres konferenciji istakla da su odnosi Hrvatske i Srbije bremeniti zbog prošlosti, koji sprečavaju da ti odnosi budu nazvani prijateljskim, ali je istakla da je dobro da se nastave razgovori.

Ona je rekla da je mesecima pripremala ovu posetu, da je želela da se održi u malo drugačijim okolnostima, ali nakon poslednje eskalacije verbalnog rata odlučila je ga prekinuti i pozvati šefa srpske države da što pre dođe.

Zahvalila se Vučiću što je prihvatio taj poziv. Danas, kako je dodala, nije bilo reči o prošlosti.

„Na žalost, bremenita istorija nas sprečava da bi odnose dve zemlje nazvali prijateljskim. Naša obaveza kao predsednika koji smo izabrani voljiom birača je da se sastajemo, razgovaramo, da nalazimo dodirne tačke, kako ono što nas razdvaja, tako i o putu u budućnost koji će osigurati blagostanje u obe države", poručila je ona.
Rekla je da se sa Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine.

Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu, rekla je hrvatska predsednica na zajedničkoj konferenciji za medije s Vučićem.

Šefica hrvatske države je rekla da postoji puno problema oko rešavaqnja sudbine nestalih, jer je prošlo puno vremena, a da je ohrabruje što je Vučić pokazao spremnsot da razgovara sa prdstavnicima hrvatskih udruženja, te najavila da će ona razgoavratis a srpskim.

„Dogovorili smo da nastavimo razgovore. Meni lično je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, koja ne predstavljaju samo političku i državnu odgovornost, već ljudsku i etičku prema građanima, posebno prema porodicama koji traže članove porodice da učinimo sve da bi pomogli u procesu da se pitanje nestalih reši što je moguće pre", prenela je ona.

Pročitajte još - Kitarović: Hrvatska nije agresor, branila se od velikosrpske agresije


Takođe je razgovarano i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, rekla je dodajući da je napravljen iskorak time što je dogovoreno da u državnim delegacijama ubuduće budu predsavnici manjina i udruženja nestalih lica kako bi se čuo i njihov glas.

„Kada je reč o položaju hrvatske manjine u Sbriji, jedan od naših glavnih zahteva je politička zastupljenost Hrvata na nivou pokrajine i drugim nivoima. Verujem da će predsednik Vučić nastaviti razgoavrati sa predtsavnicima manjine kako bi se ostvarila nihova prava“, podvukla je ona.

Grabar Kitarović je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Kada je reč o subotičkoj Deklaraciji, ocenila je da je ona korisna, dodajući da svaki korak dobre volje, svaki razgovor smatra korakom napred.

„Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije za konkretne poteze zahvalila bih se predsedniku Vučiću po pitanju poboljšnaju materijalnog položaja Hrvata u Srbiji. Izgrađeni su putevi o kojima razgovarano, podržani projekti i to se i nastavlja. Treba odati priznanje tome“ podvukla je Grabar-Kitarović.

Objasnila je da se sa Vučićem složila, kada je reč o pravosudnim pitanjima da vladama preporuče nastavak razgovora u svim međudržavnim komisijama.

„Kroz rad komisija i odgovarajuća tela reba nastavi raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju države“, ukazala je ona.

Hrvatska, prema njenim rečima, podržava članstvo Srbije u EU i spremna je da pruži svaku pomoć.

„Razgovarali smo i o konkretnim projektim, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unapredili standard života građana. Jedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza železnička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Viknovaca, Tovarnika i Šida do Beograda.

„Ako je ne modernizujemo teretni i sav drugi saonarćaj će zaobići posebno Hrvatsku“, naglasila je ona.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak