Vučić u poseti Hrvatskoj

Politika 12.02.2018 14:01
Vučić u poseti Hrvatskoj


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske koleginice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Zagrebu, dočekan je danas sa najvišim državnim počastima. Svečani doček predsednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dve zemlje, priređen je ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je oko 10 časova u Zagreb u dvodnevnu zvaničnu posetu na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Predsednik se odmah sa aerodroma uputio ka služebnoj rezidenciji predsednice Hrvatske, na Pantovčaku, gde će u razgovorima, najpre u četiri oka, a potom i sa delegacijama, provesti celo pre podne.

Sat vremena uoči njegovog dolaska ispred sedišta hrvatske predsednice postavljena je počasna straža. Na Pantovčaku je i veliki broj srpskih i hrvatskih novinara i snimateljskih ekipa. Oko zagrebačkog aerodroma su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije.

Što se tiče bezbednosnih mera, poseta Vučiće se poredi sa posetom bivšeg potpredsednika SAD Džordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi. Ukoliko se, međutim, proceni da predviđena ruta kretanja srpskog predsednika nije bezbedna, ne isključuje se da će trasa biti promenjen u poslednjem trenutku, naveli su mediji.

Branitelji hoće na Markov trg, protest i ispred SNV

Protest udruženja branitelja i udovica branitelja na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića je završen, a stotinak demonstranata „premestilo” se na prilaz Markovom trgu, gde policija brani pristup.

Markov trg je na „ruti” posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u okviru koje posle razgovora sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, ima sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Demonstranti traže od policije, koja je blokirala prolaz, Kamenita vrata, da ukloni barikade i dozvoli im prolaz. Neki učesnici nose crne jakne, na kojima, „na leđima” piše HOS za dom spremni, a pevaju „Hrvatska mati, nemoj tugovati...„, te parafraziraju „Vučiću, je l' ti žao, četri rata si izgubio..„.

Ima transparenata, poput „Vukovar - Srebrenica”, i „Vučiću, Glina je u Hravstkoj i ostaće”. Par desetima demonstranata okupio se u centru Zagreba, ispred sedišta Srpskog narodnog veća, u Gajevoj ulici. Protesti su bez incidenata.

Predsednici Hrvatske na rukavima izvezena reč „hrabrost”

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dočekala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ispred svoje rezidencije u kaputu na čijim RUKAVIMA, umesto manžetne, je zlatnim slovima na glagoljici izvezena reč „hrabrost”.

To je zabeležio i hrvatski Jutarnji list, koji se, poput drugih medija, bavi svim aspektima posete srpskog predsednika, i zvaničnim i onim koji se vide kao poruka i svojevrstan diplomatski „začin”. „Večernji list” ističe tako da je Vučić na dočeku pozdravio počasnu stražu, dok je izvođena pesma „Mi smo garda hrvatska”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak