Vučić: Moja poruka je mir

Politika 12.02.2018 12:21
Vučić: Moja poruka je mir


Srpski predsednik je najavio i da će razgovarati s predstavnicima SPC-a i Srba u Hrvatskoj, ali prvi put i s kardinalom BožanićemTačno tri godine od njihovog poslednjeg razgovora u Zagrebu, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović će se danas ponovo sresti u hrvatskoj prestonici. Grabar Kitarović je te 2015. godine na Sretenje, 15. februara, kao novoizabrana predsednica ugostila Vučića, tada premijera, na proslavi svoje inauguracije. Za proteklih nekoliko godina su odnosi dve države imali nešto svetlih trenutaka i pokušaja upravo Vučića i Grabar Kitarović da ih unaprede, ali i mnogo onih obeleženih međusobnim optužbama.

Vučić je poručio da u Hrvatsku odlazi sa željom da zajedno učine nešto za budućnost.

„Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan”, rekao je srpski predsednik uoči današnjeg puta u Zagreb i najavio da će se razgovarati o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, te unapređenju ekonomskih odnosa. Kako je istakao, veruje u dobru nameru Kolinde Grabar Kitarović i da u Zagreb, kao što Srbija i inače radi, nosi poruku mira i neophodnosti stabilnosti u regionu, jer se samo na taj način može obezbediti dalji razvoj.

Prethodnih dana je od nekih hrvatskih funkcionera stizala poruka da od Vučića očekuju izvinjenje. On je, reagujući na to, kazao da nije neko ko voli da nekog primorava na bilo šta, ali, dodao je, mnogo više od izvinjenja, koja „ne znam šta su nam donela”, on je za to da se vidi šta sve može da se uradi za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji. Istakao je, prenosi Tanjug, da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu. Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje da li postoji mogućnost da tema razgovora bude i ratna odšteta, jer na njoj i dalje insistira hrvatski premijer Andrej Plenković, Vučić je istakao da za našu stranu nema tabu tema, te da će Plenković u tom pogledu dobiti odgovoran i ozbiljan odgovor. „Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem s otvaranjem bilo koje teme”, rekao je predsednik Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak