Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP

B92 12.02.2018 12:38
Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP


U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je održan komemorativni skup posvećen priznatom glumcu. U holu ispred sale velika crno-bela fotografija proslavljenog glumca, a u sali JDP-a mnogo mladog sveta sa suzama u očima.Komemoracija Nebojši Glogovcu počela je u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, trajala je nešto više od sat vremena, a završena je gromoglasnim aplauzom preminulom glumcu koji je trajao 15 minuta. Velikan srpskog glumišta biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, a opelo počinje u 14 časova.

Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP

Građani, kolege i članovi porodice počeli su da se okupljaju u velikom broju ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta nešto pre 11 sati.

U holu ispred sale postavljena je velika crno-bela fotografija veličine bilborda proslavljenog glumca.

U prvom redu na komemoraciji su članovi porodice, Glogovčeva prva supruga Mina Glogovac sa sinovima Gavrilom i Milošem, kao i njegova druga žena Milica Šćepanović.

Salu su ispunile Glogovčeve kolege među kojima su Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Danica Maksimović, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković, Srdan Golubović, Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Vlasta Velisavljević, Voja Brajović... Prisutan je i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP

Među okupljenima je i Vasil Hadžimanov, naš proslavljeni džez pijanista.

Na početku komemoracije emitovan je monolog Glogovca iz predstave "Hamlet".

Direktorka JDP, Tamara Vučković Manojlović, pozvala je na minut ćutanja. Ona je podsetila da će glumac nedostajati najviše svojim sinovima, ćerki, porodici...

- Bio je veliki, svi smo to oduvek znali. Sledio je svoj talenat - reči su kojima je Vučković Manojlović započela govor.

- Bila je radost i privilegija slediti svaki tvoj korak - nastavila je kroz suze direktorka JDP.

O Glogovcu je sledeći govorio pozorišni reditelj Dejan Mijač, dok su se u sali čuli jecaji.

- Upoznao sam ga dok je bio dečačić sa velikim očekivanjem i nestrpljenjem. On je imao šta da kaže... Rastao je sve do trenutka kada ga prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne mogu da razumem... Da se nije našla neka grupa koja bi rekla "Stop ovoj bolesti". Dragi moj, otišao si mlađi nego ikad i ostalo mi je da molimo gospoda da ti nađe tihi kutak u kome ćes dosanjati svoj san. Zbogom Nebojša Glogovac - rekao je Mijač.

Mladi glumac Marko Janketić zatim je pročitao pismo režisera Slobodana Unkovskog, dok su se u pozadini na velikom platnu smenjivale slike iz pozorišnih predstava u kojima je Nebojša Glogovac igrao.

"Glogovčev odlazak je pomerio zgradu JDP-a, Pulska Arena se nakrivila..." naveo je u pismu Unkovski i završio sa: "Nismo stigli ni da ti mahnemo, dragi Nebojša".

Posle inserta iz filma “Klopka” govorio je reditelj Srdan Golubović:

- Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Glogovac je za mene bio najveći glumac na svetu. Zbogom, Glogi najtalentovaniji prijatelju! - rekao je.

Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP

Okupljenima se zatim video porukom obratio reditelj Aleksandar Popovski, koji je govorio o svom iskustvu rada sa velikanom srpskog glumišta.

Nakon toga, na komemoraciji je emitovan insert iz predstave "Hadersfild", a potom je na scenu izasao glumac Goran Šušljik i nastavio scenu - bez Nebojše Glogovca.

- A onda se spušta zavesa i ide aplauz za večnost - rekao je kroz suze glumac.

Poslednji pozdrav kolega sa klase

Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP

Na scenu su zatim izašle Glogovčeve kolege sa klase: Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Nela Mihajlović i jedan za drugim uputili poslednje pozdrave preminulom glumcu.

- Nije fer, prerano si otišao... Pokazao si nam kako se može biti svoj... Putuj vojvodo naš i sa anđelima budi - rekla je Nataša Ninković.

- Stari moj, sve mi nedostaje... Dobri moj u koje nebo da gledam... Sam si, i sam sam kume moj - rekao je Ćetković, inače venčani kum Nebojše Glogovca.

Na kraju komemoracije na binu je izašao ceo anasmbl JDP-a i svi su, okrenuti ka fotografiji Nebojše Glogovca počeli spontano da aplaudiraju preminulom kolegi. Zatimim se pridružila cela sala i glasne ovacije su trajale 15 minuta.

Nebojša Glogovac biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Opelo u Crkvi Sv. Nikole počinje u 14 časova.

Veliki srpski glumac Nebojša Glogovac preminuo je u petak, 9. februara u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, posle kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak