Za celu Evropu ista „nutela“

Politika 12.02.2018 08:37
Za celu Evropu ista „nutela“


Da bi izjednačio kvalitet „Ferero“ smanjio kvalitet za nemačko tržište na kome se do sada prodavao najbolji „krem“rema potezima tri velike multinacionalne evropske kompanije može se zaključiti na koji način će se problem ujednačenog kvaliteta proizvoda za istočno i zapadno tržište rešavati u budućnosti. Ako je suditi po odluci „Ferera”, to neće biti u korist potrošača. Jer ova kompanija je odlučila da smanji kvalitet, svog najpopularnijeg proizvoda „nutela“, za nemačko tržište koje je do sada bilo favorizovano. Na taj način će izjednačiti kvalitet proizvoda za sva tržišta u Evropi.

Evropska komisija je pre nekoliko dana potvrdila da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promene. Poverenica za zaštitu potrošača Vera Jurova istakla je tri kompanije koje menjaju recepte. Jedna od njih je HIP, koji se na to obavezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja zastupnice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu, koji su pokazali da je testirana dečja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Nemačkoj.

– Komisija je navela da će „Ferero” to uraditi tako što će sniziti kvalitet proizvoda u Nemačkoj u kojoj je bio bolji. Nakon mog istraživanja, „Ferero” se izjasnio da je kvalitet „nutele” bolji samo u Nemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednak – kaže Biljana Borzan, izvestilac Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

Podsetimo, istraživanje Biljane Borzan pokazalo je da postoji razlika u kvalitetu „nutele“, koja se prodaje na hrvatskom i nemačkom tržištu. Kako je navedeno, proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji procenat obranog mleka u prahu, dok proizvod iz Nemačke sadrži samo obrano mleko u prahu.

Surutka je inače jeftinija sirovina. Takođe je primećena i značajna razlika u boji, mirisu i ukusu proizvoda – „nutela“ kupljena u Hrvatskoj je slađa, gušća i ima ukus kakaoa, dok je ona u Nemačkoj tamnija i ima ukus lešnika i bolje se razmazuje, pokazalo je istraživanje.

Osim ove dve kompanije komisija je navela „Bahlsen“, nemačkog proizvođača vafla i keksa, koji se takođe obavezao da će u svim svojim proizvodima, koji se zovu „keksi s maslacem”, koristiti isključio puter, a ne zamene, kao do sada.

Borzanova je pozvala i druge proizvođače da se uključe u ovaj proces, a posebno one kojima su u Hrvatskoj našli najveće razlike u kvalitetu poput proizvođača hrenovki „vudi“ ili deterdženta „arijel“.

Postavlja se pitanje kako će sada kompanija „Ferero”, recimo, zadržati poverenje zahtevnih nemačkih potrošača i na koji način će im objasniti snižavanje kvaliteta na koji su navikli.

Posebno posle potvrde koju su dobili od uticajnog potrošačkog udruženja iz Hamburga koje je još u novembru objavilo da je italijanski proizvođač promenio formulu „nutele“, te da je nova svetlija, sa više šećera i da umesto nekadašnjih 7,5 obranog mleka u prahu sada sadrži 8,7 odsto ovog sastojka.

Sve to, kako su zamerili zaštitnici potrošača, nauštrb kvalitetnog kakaoa. „Ferero je preko svoje filijale u Nemačkoj poručio da je promena recepture uobičajen postupak, za kojim posežu i druge kompanije u svetu, ali da kvalitet nije smanjen.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak