Zašto je vitamin C najbolji prijatelj našeg organizma

Gloria 11.02.2018 11:01
Zašto je vitamin C najbolji prijatelj našeg organizma


Ne samo da nas brani od bolesti već je savršen saveznik u očuvanju lepote, a kad ga nema dovoljno, suočavamo se sa avitaminozomVitamin C je snažan imunostimulator kada imamo problema sa virusnim i bakterijskim infekcijama. Uz to, moćan je antioksidans i neutrališe štetne slobodne radikale, čime doprinosi čišćenju organizma od toksina i teških metala. Pokazao se kao odličan pomoćnik u neutralizaciji nitrozamina, potencijalno opasne i kancerogene materije prisutne u suhomesnatim proizvodima.

Uspešno pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane, važan je i u procesu zaceljivanja rana, sprečava krvarenje desni i pojavu skorbuta. Izuzetno povoljno deluje na dobre bakterije u našim crevima a istovremeno pospešuje uništavanje štetnih bakterija i virusa. I što je takođe veoma važno, može da smanji rizik od nekoliko vrsta raka, kao i srčanih oboljenja. Vitamin C je i prirodni antihistaminik pa je značajna i njegova uloga u borbi protiv alergija i bolesti organa za disanje. U spoju sa folnom kiselinom i vitaminom B12 podstiče proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

Ne valja ni kad fali, ni kad ga ima u višku u organizmu

Nedostatak vitamina C u organizmu naziva se avitaminoza. Ona se uglavnom javlja kod starijih osoba, alkoholičara i hroničnih bolesnika. Ukoliko je manjak hroničan, može da se pojavi i skorbut, bolest čiji su simptomi opšta slabost, oslabljen imunosistem, problemi sa kardiovaskularnim sistemom (malokrvnost, sklonost ka krvarenju, sporije zarastanje rana, krvarenje i oboljenje desni, gruba koža) ali i depresija. Ako preteramo sa uzimanjem vitamina C, rizikujemo da dobijemo hipervitaminozu.

Uvećane količine ovog vitamina mogu izazvati dijareju i stomačne grčeve. Tolerantnost na vitamin C je individualna, kod nekih osoba se ovi poremećaji javljaju kad unesu oko 500 miligrama dnevno, dok kod drugih i nekoliko grama ne uzrokuje nikakve smetnje. Iako toksični efekti vitamina C nisu česti, potencijalne komplikacije dugotrajnog predoziranja njime obuhvataju stvaranje oksalatnih kamenaca, giht i štetno dejstvo askorbata na biotransformaciju ili apsorpciju drugih vitamina (na primer vitamina B12). Osobe koje imaju giht i razne bolesti bubrega ne bi trebalo da unose veće količine vitamina C bez prethodnih konsultacija sa svojim lekarom.

Neophodan za lepotu

Vitamin C ubrzava rast kose (povećava volumen, jača vlasi), podstiče rast noktiju i čini ih jačim (slabi i lomljivi nokti često su znak manjka vitamina C, gvožđa, vitamina H i cinka). Zaslužan je za proizvodnju kolagena i kozmetička industrija ga sve češće koristi u proizvodima za negu lica i tela. Najčešće je reč o ekstraktima citrusa kao opštepoznatog izvora vitamina C.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak