Obavezne potvrde o vakcinama za boravak dece u predškolskim ustanovama

Politika 11.02.2018 10:38
Obavezne potvrde o vakcinama za boravak dece u predškolskim ustanovama


Sve ustanove dečje zaštite dobile su dopis od Ministarstva zdravlja da moraju da postupaju u skladu sa zakonom, i za zdravo i vakcinisano dete neophodna je potvrda od izabranog lekaraZbog epidemije malih boginja, roditelji mališana u jaslicama i vrtićima moraju da donose potvrde pedijatara o vakcinalnom i zdravstvenom statusu deteta kako bi ono moglo da boravi u obdaništu. Rokovi za donošenje ovog dokumenta u predškolsku ustanovu razlikuju se u opštinama, ali sedam dana je krajnja granica za potvrde.

Sve ustanove dečje zaštite dobile su dopis od Ministarstva zdravlja da moraju da postupaju u skladu sa zakonom, u kom se navodi da je za zdravo i vakcinisano dete neophodna potvrda od izabranog lekara.

Roditelji su dužni da nadležnoj medicinskoj sestri na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru vrtića na uvid donesu karton u kom su ubeležene sve vakcine koje je dete primilo. U slučaju da ne mogu da dođu do originala, u vrtiću će se uvažiti i fotokopija kako bi se vakcinalni status uneo u zdravstveni karton deteta.

„Deca koja imaju privremene ili trajne kontraindikacije za vakcinaciju moraju da imaju potvrdu od stručnog tima. Izabrani pedijatar upućuje zahtev stručnom timu vezano za utvrđivanje privremene ili trajne kontraindikacije za imunizaciju deteta”, navodi se u dopisu Ministarstva zdravlja u koji smo imali uvid.

Mališani koji iz opravdanih razloga nisu još primili sve neophodne vakcine za svoj uzrast neće biti vraćeni kući iz obdaništa, ako su zdravi. Roditelji će u tom slučaju potražiti samo pisano mišljenje pedijatra zašto nije bilo moguće da dete primi cepivo.

Na ovu vest najburnije su reagovali roditelji mališana koji su tek krenuli u jaslice. Većina dece najmlađeg uzrasta još nije ni primila vakcinu protiv morbila. Roditelji se pitaju da li će uspeti da ispoštuju rok donošenja potvrde o vakcinaciji, uzimajući u obzir da se vakcinisanje zakazuje, a često i čeka na red duže od zadatog roka koje je prošle sedmice dalo ministarstvo. A da bi primili dozu, mališani moraju biti potpuno zdravi. Za pojedinu decu još nije istekao redovni rok za vakcinisanje pa se mnogi roditelji plaše da će to možda i naškoditi njihovom organizmu.

Poznato je da se MMR vakcina daje mališanima u periodu od 12 do 15 meseci. Ona se dobija kao zaštita od malih boginja, rubela i zauški.

Dopis ministarstva koji je upućen predškolskim ustanovama, kažu nadležni, u skladu je sa Zakonom o zaraznim bolestima i Pravilnikom o imunizaciji, a cilj ove mere je sprečavanje širenja epidemije malih boginja.

U glavnom gradu do 30. januara:

573 obolelih od morbila

331 osoba od ukupnog broja nije primila MMR vakcinu

Deca i mladi do 19 godina:

179  od jedne do četiri godine

  71  jednogodišnjak

  50  od pet do devet godina

  22  od 10 do 14 godina

  18  od 15 do 19 godina


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak