Soros dao pola miliona evra da Velika Britanija ostane u EU

Politika 11.02.2018 10:26
Soros dao pola miliona evra da Velika Britanija ostane u EU


Dok uticajni milijarder Džordž Soros politički lomi Viktora Orbana, u Briselu se smeškaju i po kuloarima ga teše da preteruje.Ali istog trenutka kada je juče „Gardijan” objavio priču o tome da je Soros dao skoro pola miliona evra kako bi organizacija „Najbolje za Britaniju” mogla da se posveti projektu lobiranja za opoziv bregzita i raspisivanja novog referenduma koji bi dao šansu Velikoj Britaniji da ostane u EU – premijerka Tereza Mej je smatrala da treba da reaguje.

Njen portparol je rekao da Velika Britanija neće raspisati drugi referendum o bregzitu. „Stav premijerke prema tom pitanju je jasan, zemlja je izglasala napuštanje EU, to je ono što ćemo uraditi i neće biti drugog referenduma”, naglasio je portparol.

Citirajući strateški dokument do koga je došao „Telegraf”, britanski dnevnik je objavio da organizacija „Najbolje za Britaniju” ima nameru da se fokusira na poslanike britanskog parlamenta: da ih ubedi da glasaju protiv konačnog dogovora o bregzitu i da traže raspisivanje novog referenduma.

Osnivač Otvorenog društva, poznat i kao veliki donator Demokratske stranke u SAD, posle nedavnih lekcija Mađarskoj i Izraelu o tome da li treba da prihvate migrante sa Bliskog istoka i severa Afrike, sada namerava preko svojih ljudi u Velikoj Britaniji da pomogne državi da vodi patriotski kurs.

Predsedavajući organizacije „Najbolje za Britaniju” i bivši ministar Mark Malok Braun, koji je bio i zamenik generalnog sekretara UN, potvrdio je Rojtersu da su fondacije Džordža Sorosa, zajedno sa drugim velikim donatorima, dale značajne doprinose ovoj grupi i da je Soros kroz svoje fondacije poklonio 450.000 evra.

„Smatramo da britanski narod zaslužuje da ima pravo na konačnu odluku o dogovoru o bregzitu i verujemo da je država obmanuta. Ovo je demokratski i patriotski pokušaj da povratimo našu budućnost. Pozdravljamo pomoć mnogih krugova”, rekao je bivši britanski ministar.

„Gardijan” je naveo da organizacija ima oko desetak stalno zaposlenih ljudi, program obuke koji vodi Majk Mofo, visoki funkcioner u kabinetu bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, i da će se u narednim mesecima usredsrediti na promenu mišljenja o odluci da Velika Britanija napusti EU.

Zanimljivo je da Soros, čovek za koga u medijima važi sintagma da je jedini pojedinac koji ima „vlastitu spoljnu politiku”, finansira kampanju koja bi Britancima objasnila šta je patriotizam. Upravo je Soros 1992. godine špekulisao britanskom funtom i zaradio više od milijardu dolara (što nije bila njegova prva milijarda), nakon čega je dobio nadimak „čovek koji je slomio Banku Engleske”.

Orbanovim upozorenjima da Soros koristi svoju moć i uticaj, pored toga što finansira i kampanju, da Mađarska i ostatak EU prime nekoliko miliona migranata, pre nekoliko dana se pridružio i izraelski premijer Benjamin Netanijahu. On je prošle nedelje na sednici vlade rekao da Soros sprovodi kampanju protiv izraelskog plana da deportuje afričke migrante. „Džordž Soros finansira proteste. Obama je deportovao dva miliona migranata, a niko ništa nije rekao”, rekao je Netanjahu.

U Izraelu su od nedavno počeli da uručuju obaveštenja o deportacijama hiljadama migranata iz Eritreje i Sudana. Obaveštenja se uručuju sada samo neoženjenim muškarcima bez dece koji pokušavaju da obnove vize, što moraju da čine svaka dva meseca. Oni moraju da napuste Izrael u roku od dva meseca ili će biti uhapšeni. U međuvremenu opozicija, izraelski aktivisti za ljudska prava i jevrejske zajednice u SAD oštro kritikuju plan deportacije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak