Zagreb: "Spustite roletne kad dođe Vučić"

Mondo 11.02.2018 09:48
Zagreb: "Spustite roletne kad dođe Vučić"


Atmosfera u Hrvatskoj, pred posetu Aleksandra Vučića, i dalje je bez konstruktivnih predloga, a najbizarnije što se danas čulo jeste poziv Zagrepčanima da spuste roletne na prozorima tokom posete predsednika Srbije.U Zagrebu se, takođe, još ne zna da li će tokom Vučićeve posete biti postavljene zastave Srbije.

Hrvatski portal Index.hr je pokušao da dobije odgovor i obratio se Gradu Zagrebu koji ih je uputio na Gradsko komunalno i protokol predsednice Hrvatske. Iz Komunalnog im je rečeno da su oni nadležni samo za postavljanje zastava Zagreba i Hrvatske na stubove javne rasvete, a da je za zastave zemalja čiji predsednici dolaze u posetu zadužen "Kolindin protokol".

Portparolka hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović je, u slučaju Srbije i zastava, samo kratko rekla da ne zna.

Najbizarnije što se ovih dana čulo je poziv voditelja televizije "Z1" sugrađanima da spuste roletne na prozorima u ulicima kojima će proći srpska delegacija kako bi pokazali da "Vučić nije dobrodošao" u Hrvatsku.

I danas se oglasio penzionisani hrvatski general Željko Sačić, koji već danima poziva na proteste zbog posete predsednika Vučića Hrvatskoj. Sačić je, međutim, sada otišao korak dalje, pa je gostujući na jednoj televiziji rekao da Vučićeva poseta mora hitno biti otkazana jer je, kako je kazao, "dolazak tog ratnog zločinca uvreda za ceo narod".

"Poslao bih poruku gospođi predsednici, našoj poštovanoj Kolindi Grabar Kitarović da se još večeras ili sutra sastane sa svojim timom i da hitno zbog vanrednih okolnosti otkaže ovaj susret i da se izvini hrvatskom narodu što nas je duboko uvredila, što je u takvim okolnostima, nezamislivo uvredljivim, klevetničkim dozvolila i omogućila da se hrvatski narod ponižava", rekao je Sačić.

Sačić je rekao da će predsednica Hrvatske sigurno "snositi teške političke posledice" i da je jedini način da spasi politički ugled da otkaže posetu, kao id a se "izvini narodu što je zvala takvog notornog ratnog zločinca, četnika sa velikosrpskim idejama u prošlosti, sadašnjosti i u budućnosti".

"Njega proglašavati istinskim prijateljem i opravdavati ga znači biti njegov glasnogovornik u Hrvatskoj, njegov advokat samo zbog toga da se njemu pred izbore pomogne ili da se dodvori spoljnjim faktorima je nedopustivio i ispod dostojanstva", kazao je Sačić.

Kolumnista Gordan Duhaček je za Index.hr ocenio da Aleksandar Vučić još nije ni stigao u Zagreb, a već je pobedio Kolindu i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, jer kako kaže nisu u stanju da se konstruktivno nose sa ovom posetom, niti da vode korisnu spoljnu politiku zemlje.

Kolumnista Index-a, koji ne gaji nimalo simpatija prema srpskom predsedniku, kaže da Vučić za razlike od hrvatske predsednice i premijera ima jasnu viziju za budućnost države kojoj je na čelu.

Autor smatra da bi za prave hrvatske patriote, a to, kaže, nisu nacionalističke narikače i slični, trebalo da bude izluđujuće to kako je "neko poput Vučića maestralno nadigrao Kolindu i Plenkovića i uspeo da odnese političku pobedu oko svojeg posjeta Zagrebu i prije nego što je došao".

Konstatuje da je sve te promašaje najavilo nedavno prepucavanje notama zbog izložbe koju je Srbija u Njujorku otvorila u Jasenovcu, umesto da je, kaže, razumna hrvatska spoljna politika to sama učinila na Dan sećanja na holokaust.

"Razumna hrvatska vlada bi čak Srbiji ponudila saradnju na postavljanju takve izložbe, čime bi se još efikasnije neutralizovala mitomanija oko 700.000 ubijenih Srba u ustaškom logoru smrti", navodi autor koji pita: kako to očekivati od vlade, kojoj je trebalo devet meseci da ploču s kvislinškim pozdravom makne iz Jasenovca?".

PROGRAM VUČIĆEVE POSETE ZAGREBU:

Vučić dolazi u ponedeljak, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

Planirano je da se Vučić tokom posete Zagrebu sastane s hrvatskim državnim vrhom, a prisustvovaće srpsko-hrvatskom privrednom forumu, ali i obići opštinu Gvozd, saopšteno je danas u Zagrebu.

Zvanična poseta predsednika Srbije počeće u ponedeljak svečanim dočekom u kabinetu predsednice Hrvatske, susretom u četiri oka dvoje predsednika i bilateralnim sastankom zvaničnih delegacija.

Iz kabineta hrvatske predsednice, prvog dana posete dvoje predsednika obratiće se učesnicima Hrvatsko-srpskog privrednog foruma u Hrvatskoj privrednoj komotori u Zagrebu i posetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gde će se susresti s mladima.

Istog dana Vučić će se sresti i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Predsednik Srbije će u utorak posetiti opštinu Gvozd, naselje Vrginmost i prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Vučić na poziv predsednice Hrvatske dolazi u Zagreb u jeku političkih napetosti i razmene oštrih reči s obe strane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak