Vlada se nagodila s Mitilionesom - 40 miliona $

Mondo 10.02.2018 11:43
Vlada se nagodila s Mitilionesom - 40 miliona $


Dug od 40 miliona dolara koji je napravio RTB Bor Vlada, odnosno srpski poreski obveznici, će otpaltiti do kraja godine, u četiri rate, ali bez zatezne kamate.Predstavnici Vlade Srbije i grčke kompanije Mitilineos juče su konačno postigli dogovor o otplati 40 miliona dolara duga.

Reč je o odšteti koju naša zemlja mora da plati po osnovu presude Međunarodnog arbitražnog suda u Ženevi, zbog ugovora koji je kompanija RTB Bor potpisala devedesetih godina prošlog veka, a nikad ga nije ispunila.

Kako su saopštili iz ove kompanije, Vlada Srbije je predložila, a Mitilineos prihvatio, da se naknada otplati u četiri rate, bez kamate, zaključno sa decembrom ove godine.

Sporazum su sa sprpske strane potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike Aleksandar Antić.

"Na ovaj način dve strane rešile su petnaestogodišnji problem i stvorile preduslove za Mitilineosove investicije", navodi se u saopštenju i najavljuje da će se ova grčka kompanija vrlo brzo vratiti na tržište Srbije.

Saradnja Mitilionesa i RT Bor je počela 1996. godine, ali je zbog međunarodnih sankcija Jugoslaviji zvanično formalizovana dve godine kasnije. Grčka kompanija se obavezala ugovorom daće Boru isporučivati 100.000 tona koncentrata rude i oko 3,5 tona cinka. Zauzvrat je RTB trebalo da isporuči 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra. Srpska strana svoj deo nije ispunila, a Grci nisu mogli da prinudno naplate dug jer je RTB Bor otišao u restrukturisanje 2004. godine i od tada do 2016. bio zaštićen od poverilaca.

U međuvremenu je Mitiliones tužio Srbiju pred artibražnim tribunalom u Ženevi i, kao i u većini međunarodnih slučajeva inostranih privatnih firmi protiv Srbije, dobio spor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak