Dačić sa Tilersonom u Stejt departmentu

N1info 10.02.2018 10:21
Dačić sa Tilersonom u Stejt departmentu


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Vašingtonu sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom.Nakon sastanka, ministar Dačić je istakao da je sastanak bio izuzetno dobar. Naglasio je da je razgovor bio posvećen budućnosti i bilateralnim odnosima Srbije i SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.  

Dačić je u knjigu gostiju upisao da sastanak posvećuje stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu.  

On je podsetio da se 28. jula obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Vudro Vilson naredio da se srpska zastava istakne na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu.

"Od tada je prošlo 100 godina i zato želimo da resetujemo naše odnose, da tražimo zajedničke interese, da tražimo način kako da SAD pomogu da se ostvari naš ključni cilj - stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja. Pre svega mislim na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije. U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente.", istakao je Dačić.

Srpski ministar smatra da sastanak potvrđuje da nova američka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, "naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije".  

"Istakao sam i da je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je posednji američki predsednik koji je bio u Jugoslaviji bio DŽimi Karter. Istakao sam i u ime predsednika (Aleksandra) Vučića našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu", rekao je Dačić.  

Dodao je da je sastanak bio usmeren ka tome da "neko zaista sasluša sve naše argumente i razloge zbog kojih nekad imamo oštrije stvove u regionu".

"Imajući da je ovo bio prvi takav sastanak, mogu da ocenim da je sastanak bio izuzetno dobar i da daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu", zaključio je Dačić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak